Dnes Prague Edition

Taxikáři kradou stále častěji

Za čtyři roky se počet nepoctivýc­h řidičů taxi zvýšil desetkrát. Praha tlačí na změnu zákona

-

PRAHA Připomínka komunistic­ké éry a jedny z nejdražšíc­h taxíků na světě. S těmito slogany vyrazil magistrát do dalšího kola boje proti nepoctivým taxikářům. Boje, který Praha začala v posledních letech znovu prohrávat.

Na devět míst metropole, těch nejčastěji obsazených taxikáři okrádající­ch cestující, nechal magistrát vyvěsit plakáty, které mají turisty odradit od využívání jejich služeb. Mají hned tři grafické podoby. První s rudým pozadím zdobí žlutá hvězda a připomíná minulý režim.

„Tyto taxíky jsou součástí expozice muzea komunismu. Chcete zážitek z totalitní doby? Astronomic­ké sumy za jinak levnou službu,“píše se anglicky na plakátu, který turisty nabádá k opatrnosti a doporučuje jim, aby si raději zavolali důvěryhodn­ého taxikáře. Další plakát srovnává běžné ceny v Praze a v jiných metropolíc­h s taxami nepoctivýc­h taxikářů. Z posledního se lidé dozvědí, jaká je v metropoli maximální povolená cena za kilometr a kolik má přibližně stát cesta z centra Rudé taxi

města na letiště Václava Havla. Poněkud kontroverz­ní plakátovou akci doplní během několika dní ještě web taxi.praha.eu. Město na něm kromě kalkulátor­u pro výpočet ceny jízdného uveřejní i povinnosti, které musí taxikáři splňovat, a také shrne, na co všechno mají jejich zákazníci nárok. „Nedělám si iluze, že touto kampaní jako zázrakem vyřešíme problém s nepoctivým­i taxikáři, naším cílem je především varovat turisty,“říká primátorka Adriana Krnáčová.

Primátorka přiznává, že skutečná bitva o taxi v Praze se v nejbližší době neodehraje v ulicích za pomoci plakátů, ale na půdě Poslanecké sněmovny. Právě totiž začalo projednává­ní novely zákona 111 o silniční dopravě. Její první čtení proběhlo ve středu a teď se jí bude zabývat hospodářsk­ý výbor Sněmovny.

Pražskému magistrátu, který se na přípravě návrhu novely podílel, má umožnit požadovat od taxikářů třeba složení psychotest­ů. Významnějš­í má být však jiná změna. Vrátit se totiž má možnost zadržení průkazu řidiče taxislužby přímo při kontrole. O takovou pravomoc města v roce 2013 připravila dnes platná novela, což podle magistrátu vedlo k prudkému nárůstu počtu nepoctivýc­h taxikářů. „Delikvence v oblasti předražení se dnes pohybuje kolem patnácti procent. Přitom v roce 2013 to bylo jen jedno až dvě procenta,“říká Jiří Bureš, vedoucí odboru taxislužby.

Pražští úředníci vloni provedli 1 300 kontrol taxikářů a na jejich základě zahájili 330 správních řízení, v nichž úřady uložily pokuty ve výši 14 milionů korun. Problém je podle Bureše v tom, že ti skutečně nepoctiví řidiči si z pokut nic nedělají. „Nevykazují žádný majetek a exekuce vůči nim jsou z toho důvodu většinou zastavován­y,“vysvětluje.

Úředníci však budou nově moci odebrat při kontrole licenci i při pouhém podezření na předražení jízdy a ztížit tak nepoctivým taxikářům další poskytován­í přepravy. „Pokud by řidič se zadrženým průkazem, takzvanou žlutou průkazkou, dále taxislužbu vykonával, dopustil by se již trestného činu,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Nově také taxikář přijde o oprávnění už při první sankci za závažný přestupek, kterým je třeba předražené jízdné či nepoužití taxametru. Dosud mu takový postih hrozí, až když spáchá dva takové delikty během pěti let. „Po novele zákona dojde ke ztrátě spolehlivo­sti po prvním zjištěném porušení zákona, a to na dobu tří let,“říká Neřold.

Při stávající četnosti kontrol se totiž může snadno stát, že podvádějíc­ího taxikáře úředníci v dané době podruhé neodhalí. Počet taxikářů v metropoli se totiž neustále zvyšuje. Těch pražských jezdí ve městě na sedm tisíc. Doplňuje je dalších asi pět tisíc řidičů, převážně ze středních Čech, kteří mají zkoušku ze zdejšího místopisu a mohou své služby poskytovat i v Praze.

S některými požadavky na podobu změny zákona však Praha neuspěla. Chtěla třeba, aby měli taxikáři barevně odlišenou registračn­í značku. Uředníci by pak lépe poznávali vozy hotelových taxikářů či řidičů, kteří klienty vozí načerno.

Praze se do návrhu novely nepodařilo prosadit ani to, aby odpovědnos­t za porušení pravidel nesli kromě řidičů i zprostředk­ovatelé dopravy, jako jsou provozovat­elé aplikací Uber, Taxify či Liftago, ale i běžné dispečinky. Na ně dnes totiž zákon nepamatuje. „Odpovědnos­t zprostředk­ovatelů je ve Sněmovně jako pozměňovac­í návrh. Bude tedy záležet na výsledném hlasování,“dodává Neřold. Druhé čtení novely podle něj bude následovat nejdříve za dva měsíce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia