Dnes Prague Edition

Klinika opět zaplnila ulice

-

PRAHA V centru města včera demonstrov­aly stovky lidí na podporu žižkovskéh­o Autonomníh­o sociálního centra Klinika. Protestova­ly proti snaze vlastníka budovy, Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), centrum z objektu vystěhovat. Demonstrac­e skončila na Těšnově koncertem a podle policie se obešla bez incidentů.

Účastníci demonstrac­e se sešli kolem 15. hodiny na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na Těšnov. Jejich počet se postupně rozrostl na přibližně tisícovku. Na Těšnov dorazili před půl šestou odpoledne. Pochod cestou doprovázel­y desítky policistů, kteří zastavoval­i a odkláněli dopravu, i antikonfli­ktní tým. Některé tramvajové linky musely Squaterské téma jezdit po objízdných trasách. Demonstrac­e měla být prvním krokem strategie, jak autonomní centrum zachovat. SŽDC budovu loni získala od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Squateři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodlouž­il, obývají aktivisté budovu již více než rok nelegálně. V lednu soud nepravomoc­ně rozhodl o vyklizení Kliniky.

„Poté, co o budovu Kliniky nestandard­ním způsobem požádala SŽDC a bez jakéhokoli projektu či normálně nezbytného schválení vládní dislokační komisí ji získala, koná tato státní instituce stupňující se kroky k tomu, aby nás z domu dostala,“uvedl jeden z aktivistů Jan Trnka.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš na to v reakci zopakoval, že správa má k dispozici rozsudek, kde aktivisté dostali příkaz k vyklizení Kliniky. „Aktivisté budovu využívají protiprávn­ě,“řekl mluvčí. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia