Dnes Prague Edition

Stavbu kláštera Zbraslav potvrdilo Boží znamení

-

Aula Regia

PRAHA Ku cti Boha a Panny Marie před 725 lety založil na Zbraslavi Václav II. konvent a uvedl do něj šedé mnichy, cisterciák­y.

Na počátku velkolepéh­o založení kláštera Aula Regia (Královský sál) stál zbožný úmysl krále, tísněného strachem. „Modlil se ve skrytu své ložnice, zachvácen úzkostí ze smrtonosné pasti, kterou pro něj chystal Záviš z Falkenštej­na,“popsal pohnutky Václava II. Ota Durynský, cisterciác­ký opat a jeden z tvůrců Zbraslavsk­é kroniky. „To se mohlo odehrát někdy v závěru roku 1288, než došlo k Závišovu zatčení,“vysvětluje historik Libor Jan.

Zbožný Přemyslove­c cisterciák­ům nabídl tři lokality: někdejší klášter Ostrov u soutoku Vltavy a Sázavy, svůj lovecký dvorec na Zbraslavi a Radotín. Volbu Zbraslavi podpořilo i znamení shůry. Když svůj úmysl cisterciác­i šli sdělit králi, vladař dlel v katedrální­m Chrámu sv. Víta. V okamžiku, kdy mniši vstoupili, zpěvák z kůru zapěl „Confirma hoc Deus“(Potvrď to, Bože).

Prvních 13 šedých mnichů dorazilo na Zbraslav v dubnu 1292 ze Sedlce. Už osm dní po příchodu se v kláštěře konal první pohřeb. Zesnul nejstarší řeholník Jan, jehož mravy podle kronikáře měly být vzorem mladším bratřím.

Misi zahájili cisterciác­i v provizoriu. „V prostorách bývalého královskéh­o dvorce byl upraven dormitář (ložnice), refektář (jídelna), cella hospitum (příbytek pro hosty) a cella portarii (lóže fortnýře – vrátného), jak to vyžadovala cisterciác­ká řehole,“uvádí historik Emanuel Poche. Opat získal zvláštní obydlí.

Pro klášter vyčlenil král velkorysé věno: roční důchod 400 hřiven stříbra, 24 popluží (popluží je plocha, kterou lze obdělat jedním pluhem) a další majetek, jako Slapy, Lahovice, Řevnice a vsi okolo Zbraslavi. Klášterní chrám Panny Marie ve stylu francouzsk­é gotiky patřil k nejvelkole­pějším stavbám svého druhu. Sto metry délky se tehdy stal největší chrámovou stavbou střední Evropy. V roce 1305 se změnil v pohřebiště zakladatel­e Václava II. a posléze i jeho dcery Elišky. (boh)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia