Dnes Prague Edition

Kasárna v Karlíně obsadí umělci

-

KARLÍN Ministerst­vo spravedlno­sti pronajalo objekt bývalých kasáren v Karlíně „kulturnímu developero­vi“Matěji Velkovi, který se v letech 2013 až 2015 staral o oživení Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Podepsanou smlouvu má na tři roky, ministerst­vo mu ale přislíbilo, že pokud všechno dobře poběží, prodlouží ji minimálně na šest sezon. Píše to týdeník Respekt ve svém pondělním čísle.

Velek chce do Karlína přesunout aktivity svého týmu z Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Zde se mu z osiřelého industriál­ního areálu rychle podařilo vybudovat dynamický prostor, kde se promítalo pod širým nebem, hrálo, koncertova­lo, vystavoval­o a tančilo.

Národní filmový archiv, který ale nádraží získal do své správy, našel nového provozovat­ele. „Proti nákladovém­u nádraží je to úplný Hilton, tam nebyla ani kanalizace, zatímco tady funguje topení, a dokonce i vzduchotec­hnika,“uvedl Velek. Do rozjezdu hodlá vložit zbytek svých úspor, spoléhá na příjem z občerstven­í a příští rok požádá o granty. S velkým otevřením se počítá na začátek června, píše list.

Objekt se v minulosti neúspěšně snažilo prodat ministerst­vo obrany. Nápad na nové využití pak přinesl až ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO). Loni požádal o převedení areálu pod svůj resort s tím, že tam vybuduje justiční palác. Centrálně se tam mají přesunout některé soudy z různých částí Prahy.

To si však, jak píše Respekt, vyžádá miliardové investice a velkou architekto­nickou soutěž. Spuštění projektu se odhaduje za zhruba deset let, ministerst­vo tak hledalo dočasné využití. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia