Dnes Prague Edition

F1 je teď plná lichotek a plácání po ramenou

-

Jako by se formule 1 během pár měsíců proměnila ve sport ryzích gentlemanů. A jako by k řízení monopostů byl znenadání zapotřebí kurz královské etikety.

Teď je to v F1 samá chvála, kompliment­y i plácaní po ramenou.

Jen co Lewis Hamilton v neděli vystoupil coby vítěz Velké ceny Číny z monopostu, už pospíchal za druhým Sebastiane­m Vettelem, aby mu gratuloval. Zvyklosti přitom očekávají opačný postup. Pak ho uznale poplácal, a aby toho nebylo málo, na stupních vítězů ještě přidal: „Myslím, že díky Sebastiano­vi to bude jeden z nejvyrovna­nějších, ne-li vůbec nejvyrovna­nější šampionát, který jsem zažil.“

Ano, jsou za nimi jen dva závody z 20 celkových. Oba teď mají po jedné výhře a jednom druhém místě, i tak se zdá, že rozdělení sil je jasné: Buď Hamilton s mercedesem, nebo Vettel s ferrari. „Snažil jsem se Lewise dohnat, ale vždy, když jsem zajel super kolo, zajel dobrý čas i on,“chválil i Vettel. „Vyhrál zaslouženě, dnes odvedl nejlepší práci.“

Dva rivalové, kteří ale zatím vystupují jako dva přátelé. Jaká změna oproti předchozím rokům, kdy se o titul rval Hamilton s tehdejším týmovým parťákem Nico Rosbergem. Po závodě se v místnosti, odkud jezdci kráčí ke stupňům vítězů, ostentativ­ně přehlíželi. Ruku si podali jen z nutnosti a Rosberg klidně třeba s Vettelem mluvil v němčině – ano, jsou to jejich rodné jazyky – aby Hamilton nemohl reagovat.

Teď je vše jinak. Hamiltonův nový kolega Valtteri Bottas je nepochybně kus za formou Brita, včera byl až šestý. Ani Kimi Räikkönen, pro změnu parťák Vettela, na něj nestačí.

„Pro F1 je super už jen to, že můžeme dnes oba říct: Šli jsme do toho úplně naplno. Posledních 20 kol jsme si vyměňovali nejrychlej­ší časy. Dostával jsem informace o něm, pokoušel se ho vyrovnat, ale on ztrátu stahoval. Přesto jsem se udržel vpředu,“říkal Hamilton, který zvítězil o šest vteřin.

S respektem i úctou o sobě mluví už od předsezonn­ích testů, kdy se poprvé ukázalo, že sezona bude jejich soubojem. Možná i blafovali, když vzájemně o tom druhém tvrdili, že má rychlejší vůz. Že on je hlavním favoritem ročníku. Jenže za jejich lichotkami a povzbuzují­cími vzkazy stojí i historie. Ač už jsou stálicemi F1, ve které Vettel získal čtyři tituly a Hamilton tři, nikdy si vzájemně nekonkurov­ali. Míjeli se ve vrcholné formě když úřadoval Vettel, byl Hamilton nejlépe čtvrtý. Když se role prohodily, dostal se Vettel sice jednou na třetí příčku, jenže i tak je dělilo 103 bodů.

Nemuseli proto zatím na sebe vytahovat špinavé karty, hrát psychologi­ckou hru, tolik obvyklou při vyhrocenýc­h závěrech v F1. Zvlášť když si po krku jdou dva z jednoho týmu. Takže zůstane F1 plná gentlemanů i za pár měsíců?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia