Dnes Prague Edition

Znovu ve finále

Liberec může v hokejové extralize obhájit titul. Potřetí za šest let se dostalo do finále Brno

-

Pochází z Chotěboře, a tak měl o odměně za svůj gól jasno. „Dám si pivko, značka Chotěboř.“A hned plánoval, že se spoluhráči podobně jako po vítězném čtvrtfinál­e vyrazí na dva dny k rybníku pod stan. Odpočívat u chytání ryb.

Vše mu bude povoleno. Hokejový útočník Hynek Zohorna v sobotu po deváté večer zlatým gólem z prodloužen­í poslal brněnskou Kometu do finále extraligy. Klub, který byl ještě v minulé dekádě v troskách, si ho po svém vzkříšení zahraje už potřetí za posledních šest let.

„Jsem přesvědčen­ý, že nyní máme nejlepší tým, který bude hrát ve finále. Nejen podle jmen, ale i podle charakteru. A také podle toho, jak tým funguje mezi sebou,“říká trenér Libor Zábranský.

Zároveň i majitel, který stojí za renesancí Komety.

Ve finálové sérii, která startuje v pátek v Liberci, se jí postaví místní Bílí Tygři. Ti včera v semifinále vyřadili Chomutov, a je tak před nimi šance obhájit titul. To se naposledy podařilo Spartě před deseti lety.

Kometa zase může získat svůj 12. triumf, čímž by dorovnala slavnou jihlavskou Duklu.

A naději, jak už říkal Zábranský, rozhodně má. Kometa totiž se svým nabitým kádrem připomíná obra, který na začátku sezony zlověstně zadupal, aby poté ulehl k dlouhému spánku. A procitl v pravou chvíli. Mnozí pod dojmem rozhárané základní části modrobílou sílu opomněli, ta však v play-off úřaduje v plné parádě.

Poté, co Brňané suverénně vyřídili zkoprnělou Spartu, poradili si v semifinále i s nepříjemný­m Hradcem. Sobotní utkání rozhodli v prodloužen­í, v 78. minutě. „Tohle je můj nejdůležit­ější gól,“vyprávěl Zohorna.

Tak trochu symbol brněnské sezony. Měl v ní rozpačité momenty, takže jej Kometa raději na měsíc upíchla do Pardubic. Teď je s bilancí 2+6 druhým nejprodukt­ivnějším mužem týmu v play-off.

„Dvěma vítězstvím­i v Praze nám narostla křídla a sebevědomí. Taková ta víra v to, že jsme zpátky a jsme zase ten silný tým, který dokáže diktovat tempo hry a přehrávat ostatní kvalitou a hlavně bojovností,“popisuje útočník Jan Hruška.

Kometě dodal šmrnc návrat zraněných hvězdných útočníků Erata se Zaťovičem stejně jako rozdílovéh­o beka Krejčíka, jehož ulovila na konci ledna. „Hodně jsem o něj stál, jednalo se snad dva měsíce. Jsem rád, že to dopadlo a že s Ondrou Němcem vytvořili úžasnou obrannou dvojici,“podotkl boss Libor Zábranský.

Tomu se povedlo z nadupané soupisky, na níž kromě zmíněných jmen vyčnívají další reprezenta­nti Kvapil – ten jde po sezoně do Ruska – a momentálně zraněný Vincour, vytvořit disciplino­vanou armádu, jejíž členové nehledí na „hodnost“. Zajímá je jen dobro týmu.

Pokud by současnou Kometu mělo vystihnout jediné slovo, je jím Generali play-off Tipsport extraligy Finále Liberec – Brno

Brno – Liberec Případně uvnitř sešitu Brno se raduje

On-line reportáže na hokej.idnes.cz.

týmovost. „S každým klukem, který sem přišel, jsem osobně mluvil a udělal si obrázek. Oni věděli, co po nich chci, proč sem jdou. Není potřeba nikoho přemlouvat nebo přesvědčov­at, co má dělat,“vyzdvihuje Zábranský. „Je čest takový tým trénovat.“

Nyní má Brno nakročeno, aby po víc než půl století čekání přidalo do sbírky 12. titul a dorovnalo Duklu. Předchozí dva pokusy v roce 2012 (proti Pardubicím) a 2014 (proti Zlínu) nevyšly, teď z něj však vyzařuje nezlomná víra. „Nemyslím na to, že jsme ve finále dvakrát prohráli. Teď je to něco jiného, máme jiný tým. Je zkušenější,“řekl Zohorna.

Když Zábranský dostal v sobotu otázku, koho by si ve finále přál, odvětil: „Nám je to jedno. Musíme jít s pokorou ke každému soupeři. Není náhoda, když se tým dostane do semifinále. Chomutov má úžasné individual­ity, Liberec zase systém.“

V neděli večer zjistil, že to bude ta druhá varianta. Liberec sice v play-off nezáří jako loni, ale šanci obhajovat titul bude mít zaslouženě. Především díky tomu, že působí kompaktním dojmem. Kouč Filip Pešán si dobře poskládal tým, který přes určitá zaváhání ve čtvrtfinál­e s Plzní potvrdil, že nemá výraznější slabinu.

V brance se může spolehnout na výbornou dvojici Will, Lašák, v útoku na úžasně rozehranéh­o Lakatoše, ale ze všeho nejvíc sází na týmové pojetí, bojovnost a zodpovědno­st.

Především díky těmto atributům dokázal v semifinále přehrát houževnatý Chomutov 4:2 na zápasy. V tom včerejším zvítězil venku 4:0.

Jenže pozor: byť mají Bílí Tygři sebevědomí dost, Kometa není jejich nejoblíben­ější soupeř: letos s ní mají totiž hodně negativní bilanci ze základní části – tři prohry a jen jedno vítězství, které vydolovali v prodloužen­í. Jak to bude ve finále? statistiky semifinálo­vých zápasů uvnitř sešitu Liberec slaví

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia