Dnes Prague Edition

Střelci zachránci. Slavia má Mešanoviče, Sparta Lafatu

-

Velkými slovy šetří, takže jen skromně pokrčil rameny: „Dvakrát jsem stál tam, kde jsem stát měl.“

Vida, někdy si stačí dobře stoupnout a jste za hrdinu. Jako v sobotu Muris Mešanovič, útočník fotbalové Slavie. Jeho dva góly v zápase s Karvinou pomohly slávistům hned několikrát.

Aby vyhráli 2:1 v zápase, který se chvílemi nevyvíjel úplně ideálně.

Aby se udrželi bod za vedoucí Plzní, tedy pořád blizoučko titulu.

A také aby získali zpátky sebevědomí, které mohlo srazit nevydařené derby proti Spartě.

Také ve vás matný výkon, který Slavia před týdnem předvedla, budil pochybnost­i? Nevypadala dobře, takže jste mohli chvíli přemýšlet, jestli z boje o titul pomalu nevycouvá.

Ale zpátečku slávisté nezařadili. V Karviné zase ukázali hezčí tvář, i když možná ještě ne tak pohlednou, na jakou byli dlouho fanoušci v této sezoně zvyklí.

Znovu dokázali kombinovat na malém prostoru v rychlém tempu, vypadali sebejistě, často stříleli, nerozhodil­o je ani vyrovnání. Za vítězným gólem vytrvale šli, jenže tentokrát se na něj hodně načekali.

Nakonec nemuseli litovat, že jen na lavičce zůstal lehce zraněný střelec Škoda. Nahradil ho Mešanovič, který si dvakrát šikovně našel míč ve skrumáži v malém vápně – na jeho patičku deset minut před koncem už domácí nestihli reagovat.

„Po dvou remízách jsme tři body potřeboval­i jako sůl,“oddechl si trenér Jaroslav Šilhavý.

Pod ním tým drží výjimečnou bilanci: devatenáct ligových zápasů už slávisté neprohráli, tím se nikdo jiný kasat nemůže. Naposledy zůstali bez bodů na konci srpna, kdy prohráli 1:3 v Plzni, tehdy ještě jako by hrál jiný tým. Pod Šilhavým sundal upocené tílko, převlékl se do nových dresů a získal zase šarm. Ale bude to stačit na titul?

To je otázka za milion, protože zatím k němu má Slavia dál. I přes úctyhodnou sérii se na první místo podívala jen chvíli, než ji zase sesadila Plzeň. Ta se sice fotbalem v poslední době nebaví, k vítězství většinou těžce doklopýtá, jako naposledy v pátek v Hradci, ale zatím může argumentov­at heslem: Co je doma, to se počítá, pánové.

K poháru pro mistra má o bod blíž než Slavia a o deset než třetí Sparta, která se doma dost nadřela proti zachraňují­címu se Brnu. Rychlé vedení ji uspalo, takže nechala hosty vyrovnat a pustila je do několika dalších možností.

„O poločase hráči dostali do těla. Zase vyrovnání ze standardky, to nejde!“láteřil kouč Petr Rada. „V kabině byl trochu nepořádek.“

Tak jako Slavii zachránil Mešanovič, musel Spartu dovést za prvním vítězstvím pod Radou kapitán Lafata. Když před pauzou dotlačil poskakujíc­í míč zblízka do sítě a vrátil domácím vedení, vyskočil na reklamní panel a divoce slavil.

I to dokazuje, jak si teď sparťané váží každého gólu, každého bodu. Včera byli nejistí, což viděl i hostující trenér Habanec: „Sparta hrála nervózně, takovou ji neznám.“

Taková je realita posledních týdnů: zezadu doráží čtvrtá Boleslav a Sparta má trable sama se sebou. Pořád se nemůže vymotat z lapálií, které ji srážejí už dlouhé měsíce. Jak trefit ideální sestavu, když vám před každým zápasem někdo vypadne kvůli zdravotním potížím?

Včera třeba útočník Václav Kadlec, který se přitom v derby střelecky probral. Proti Brnu v nominaci chyběl, stejně jako Néstor, Mazuch, Costa, Čermák nebo Juliš.

Proto sparťané ani nezaplnili lavičku, místo povolených sedmi náhradníků jich měli v zápise jen šest.

Není divu, že v takové situaci tým musí dál táhnout pětatřicet­iletý Lafata. Ve druhé půli proměnil penaltu nařízenou za přepadnutí Šurala přes Taščiho nohu a Spartě trefil vítězství 3:2. Sám navíc dohnal Škodu v čele tabulky střelců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia