Dnes Prague Edition

Hejtman končí. Do voleb

Politický pád Sobotkova kritika je jen dočasný. Zimolova kariéra může pokračovat ve Sněmovně

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Bylo to tehdy překvapení. ČSSD sice na jihu Čech loni na podzim vyhrála krajské volby, ale druhé hnutí ANO vycítilo, že má šanci vítěze obejít. Poslankyně ANO a jednička jihočeské kandidátky hnutí Radka Maxová už sondovala u třetí ODS, když v tu chvíli přijel šéf hnutí Andrej Babiš. Stačilo hodinové posezení s Jiřím Zimolou a stalo se to, co Babiš po setkání s politiky ČSSD často nedělá. Zimolu pochválil a svým lidem v hnutí řekl, ať ho neobcházej­í.

„Udělal na Babiše dojem. Vysoký, štíhlý, modrooký, charizmati­cký chlap, volby vyhrál potřetí v řadě, nebylo co řešit,“líčil jeden z Babišových spolupraco­vníků.

Zatímco při jednáních s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který se choval odměřeně, šéf ANO jen marně přemítal, co se mu zrovna honí hlavou, se Zimolou to byla jiná.

Usměvavý Jihočech, který si se Sobotkou sám občas nerozumí, bývalý fotbalista, učitel... Za to vše u Babiše sbíral body. Jenže včera jeho hnutí poslalo Zimolu k ledu, když s ČSSD vypovědělo koaliční smlouvu.

Populární hejtman doplatil na to, že si nechal na Lipně stavět chatu od ředitele jihočeskýc­h nemocnic Martina Bláhy. Toho samého muže, kterému jeho kraj vyplácel víc peněz, než bere německá kancléřka nebo britská premiérka, kolem 600 tisíc korun měsíčně. Odepsat ho do voleb? To těžko

Zimola, který se uvnitř ČSSD profiloval jako kritik předsedy Sobotky, zažívá politický pád nedlouho poté, co svůj odchod z velké politiky oznámili další Sobotkovi oponenti z poslanecký­ch lavic sociální demokracie: Jeroným Tejc nebo Marie Benešová.

Pro šestačtyři­cetiletého Zimolu, kterému část sociálních demokratů po letošních podzimních volbách předvídala stranický vzestup, to však zdaleka nemusí znamenat konečnou. Právě naopak.

Zimola by totiž, na rozdíl od Tejce nebo Benešové, měl na podzim kandidovat do Sněmovny. A nová situace mu paradoxně může uvolnit ruce. Vedení ČSSD totiž dalo najevo, že si sociálněde­mokratičtí hejtmani mají hledět svojí práce v krajích a ve Sněmovně ať nechají místo jiným. Zimola byl připraven se kvůli tomu se Sobotkou a dalšími pohádat, trval na tom, že jako hejtman – byť až na posledním, dvaadvacát­ém místě – na kandidátce být má. Teď se hádat nemusí. A jako muž, který o parník – o víc než deset tisíc preferenčn­ích hlasů při krajských volbách v roce 2012 a o sedm tisíc hlasů v roce 2016 – přeskočil další tváře ČSSD, může sbírat hlasy z pozice toho, který se ostatním nehodil do krámu. Sociální demokraté ostatně nečekají, že by Zimola měl z kandidátky zmizet.

„Kandidátku schválil krajský výkonný výbor. Nepředpokl­ádám, že by se něco měnilo. Tak by alespoň voliči dostali možnost vyjádřit hlasováním svůj postoj k Jiřímu Zimolovi,“říká sociálněde­mokratický lídr na jihu Čech pro podzimní volby, starosta Jindřichov­a Hradce Stanislav Mrvka.

Jihočeští sociální demokraté za Zimolou ostatně dál stojí. I za cenu toho, že by v kraji měli skončit v opozici. „Pozice Jiřího Zimoly je natolik silná, že není myslitelné, abychom jej hodili přes palubu a vyměnili všechny zástupce v radě, které máme,“říká zdroj MF DNES z jihočeské ČSSD, podle něhož větší osobnost, než je hejtman, strana v kraji stejně nemá.

Navíc teď může být pro sociální demokraty výhodné nechat se vyšachovat do opozice. Mohou být vnímáni jako oběti, nikoliv jako viníci.

Zimola se ostatně už minulý týden nechal v DVTV slyšet: „ANO to používá jako záminku k rozbití koalice.“ Včera naznačil, že kauzu na něho někdo mohl vytáhnout záměrně. „Ale nemám pro to žádné důkazy,“řekl MF DNES. Zároveň přitom dal jasně najevo, že uvnitř ČSSD nečeká oslabení své pozice.

„Předpoklád­ám, že by vedení sociální demokracie bylo samo proti sobě, kdyby si střílelo do vlastní nohy a v uvozovkách chtělo potopit svého nejoblíben­ějšího hejtmana. Na druhé straně, v politice se věci mění ze dne na den a myslím, že už jsme si u nás zvykli na ledacos, takže nemohu vyloučit žádnou variantu,“uvedl Zimola.

V Lidovém domě ostatně Zimolu ještě neodepisuj­í. „Nerad dělám účet bez hostinskéh­o, to by se teď v době EET nemuselo vyplatit,“říká nejdřív s úsměvem místopředs­eda a volební manažer ČSSD Jan Birke. Pak zvážní. „Kandidátka je schválená, o kroužkován­í rozhodují jen a pouze voliči. Jen ti také rozhodnou, zda jim něco vadí, nebo to považují za vysvětlené,“dodává.

Prozatím je zřejmé, že půl roku od krajských voleb čeká změna už druhý kraj. Zatímco v tom olomouckém hnutí ANO odstavilo vlastního hejtmana, koalice se však neměnila, v jihočeském to vypadá na zcela nové vedení bez vítězné ČSSD. Hnutí ANO má v tuto chvíli nejblíže ke středoprav­icové koalici s ODS, KDU-ČSL a uskupení Pro jižní Čechy, ve kterém jsou TOP 09 a Starostové. Hejtmankou by se podle krajské předsedkyn­ě ANO Radky Maxové měla stát její kolegyně z hnutí, dosavadní Zimolova první náměstkyně Lucie Kozlová. S přispěním Lukáše Marka a Václava Janouše

Kandidátku schválil výkonný výbor. Nepředpokl­ádám, že by se něco měnilo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia