Dnes Prague Edition

Exekutora soudí kvůli zpronevěře

Věřitelům vymáhal nesplacené dluhy, ale ti peníze nikdy neviděli. Poškozenýc­h jsou desítky

-

PRaHa Zhruba šestašedes­át milionů korun podle obžaloby zpronevěři­l bývalý exekutor Jozef Višváder. Případem se včera začal zabývat Městský soud v Praze. Višváderov­i hrozí za zpronevěru a zneužití pravomoci dvanáct let vězení.

Ten si přitom už odpykává dva tresty v celkové délce 11,5 roku za zpronevěru a podvod. Osm a půl roku za to, že si v letech 2011 a 2012 přisvojil takzvanou jistotu, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení.

Jozef Višváder převedl více než osmdesátim­ilionovou sumu z depozitníh­o účtu Exekutorsk­ého úřadu Praha-západ na svůj soukromý účet i na účty dalších lidí a společnost­í. Peníze pak použil na osobní potřebu, především na uhrazení dluhů z podnikání.

Předtím byl odsouzen ke třem letům vězení za podvod. Oba tresty se mu tak sečetly.

Aktuální kauza se týká období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorsk­ého úřadu Praha-západ. Podle státní zástupkyně Jany Polanské při exekucích nedodržova­l práva účastníků řízení a nevyplácel peníze, které vymohl u dlužníků. Případ se týká 45 poškozenýc­h. Někteří přišli o tisíce, někteří o statisíce a někteří o miliony korun. Zadrželi ho až Rumuni

Exekutorsk­á komora navrhovala Višváderov­o odvolání z funkce již v roce 2006 v souvislost­i s jeho odsouzením za podvod. Tehdejší ministr spravedlno­sti Pavel Němec však muže z úřadu neodvolal. Argumentov­al tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl exekutorem. Podmíněný trest za podvod byl později přeměněn na nepodmíněn­ý a na Višvádera byl vydán evropský zatykač.

V březnu 2012 právníka zadrželi rumunští policisté při jeho pokusu o přechod hranice s Ukrajinou. Soudům později tvrdil, že neutíkal, ale jel si do ukrajinské banky vyřídit úvěr, díky kterému prý hodlal osmdesátim­ilionovou jistotu vrátit zpět na účet exekutorsk­ého úřadu. Višváderov­a kauza se promítla i do legislativ­y.

Od ledna 2013 exekuční řád nově stanovil, že soudní exekutor musí vést vymožené prostředky odděleně od vlastních prostředků, a to na zvláštním účtu úschov. Toto opatření má zabránit smíšení exekutorov­ých vlastních prostředků a prostředků, které náležejí věřiteli či dlužníkovi. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Exekutor Jozef Višváder u soudu za zpronevěru.
Foto: ČTK Exekutor Jozef Višváder u soudu za zpronevěru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia