Dnes Prague Edition

Novela: rybáři dostanou lístky na doživotí

- — Alžběta Šimková

PRaHa V Česku je registrová­no na 350 tisíc sportovníc­h rybářů, ti by nově mohli získat své rybářské lístky s platností na dobu neurčitou. Předkládá to ve své novele ministerst­vo zemědělstv­í.

Lístky jsou pro rybáře trochu jako řidičský průkaz. Bez nich si totiž nemohou koupit povolenku k rybolovu. Dnes lze zažádat o lístek s platností maximálně na deset let, po uplynutí této doby si rybář musí vyřídit jeho prodloužen­í a zaplatit poplatek. Pokud projde nový návrh, zaplatil by rybář za lístek jen jednorázov­ý poplatek, a to jeden tisíc korun.

Zavedením doživotní platnosti si ministerst­vo slibuje především snížení administra­tivní zátěže úřadů. „Byl to stěžejní důvod, proč jsme změnu navrhli,“konstatova­l Roman Heimlich, vedoucí oddělení rybářství a včelařství ministerst­va zemědělstv­í.

Aby mohl zájemce získat rybářský lístek, musí se nejprve stát členem Českého rybářského svazu a absolvovat test ze základních znalostí vztahující­ch se k lovu ryb. Tedy kromě biologie i právních předpisů. Po složení zkoušky dostane žadatel licenci a členskou legitimaci místní rybářské organizace.

Jediného, čeho se novela procházejí­cí připomínko­vým řízením nedotkne, jsou rybářské lístky s platností na třicet dní, ke kterým není potřeba žádná kvalifikač­ní ani znalostní zkouška. U nich zůstane platnost stejná. „Chceme to ponechat kvůli pružnosti a také kvůli cizincům, aby měli možnost se bezproblém­ově dostat k lístkům a mohli využít rybolovu u nás,“vysvětlil Heimlich.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia