Dnes Prague Edition

Objaly se a vyšly proti rozjetému vlaku

„Šlo o sebevraždu,“líčí svědci tragédie, při které zahynuly dvě dívky

-

Pokračován­í ze str. 1 Stejně to líčí i manželé, kteří právě seděli v autě před semaforem u téhož přejezdu. „Viděla jsem ty holky, seděly na kolejích. Zahlédla jsem, jak se vzájemně fotí, pak se zvedly, chytly se za ruce a šly,“líčí.

Podle dalších svědectví obě dívky těsně před zoufalým činem volaly svým kamarádkám a loučily se s nimi. Jedna z kamarádek se MF DNES svěřila, co přesně jí říkaly: „Máme tě moc rády, buď taková, jaká jsi, už teď nám chybíš, my jdeme tam nahoru.“

„Pak se rozbrečely a položily mobil,“dodala.

Už v sobotu na místě tragédie vznikl improvizov­aný pomníček, ke kterému lidé nosí svíčky, růže, karafiáty a jiné květiny. Na kameny z náspu píší vzkazy. „Kamarádky na život a na smrt,“napsal kdosi. „Chybíte,“napsal jiný.

Vlaky, které se tudy do soboty řítily vysokou rychlostí, nyní kvůli nim zpomalují a troubí. U přejezdu co chvíli zastavují strážníci a volají na lidi na trati, aby odešli nebo alespoň dávali pozor.

O sebevraždě psaly dívky už několik dní předem na sociálních sítích. Co přesně mají v plánu, ale věděly jen ony dvě.

Přestože jejich čin vidělo několik lidí, nikdo jim v něm nemohl zabránit, ani jim pomoci. Martin Student i oba manželé z auta u přejezdu okamžitě vyrazili k místu střetu, ale už bylo pozdě. Do Mlékojed se ihned začali sjíždět záchranáři, hasiči, policisté, na nebi kroužil vrtulník a hledal místo pro přistání. Záhy ale bylo jasné, že ho není třeba.

„Ani nepřistál a hned zase odletěl pryč,“všimla si Studentova matka.

Obě dívky žily v Neratovicí­ch (ani ne dva kilometry od Mlékojed), Růženka odsud pochází, Veronika se sem přistěhova­la loni v listopadu z Brna.

„Nemám tu žádné kamarády,“napsala na Facebook. Pak si postěžoval­a na rodiče. „Naši se rozvedli, když jsem byla malá. Máma si našla Vzpomínka přítele, pak dalšího a dalšího.“

Nic dalšího, co by naznačoval­o, že dívky skutečně trpí a že pomýšlejí na nejhorší, však na sociálních sítích není.

O tom, že dívky spáchaly sebevraždu, nikdo z obyvatel Mlékojed nepochybuj­e, důvody jsou ale i pro ně nejasné. A tragédie je natolik nepochopit­elná, že některá média přinesla spekulaci, že dívky mohly podlehnout šílené internetov­é hře pocházejíc­í z Ruska.

Říká se jí Modrá velryba a účastníci v ní plní příkazy zadávané správcem. Od lehčích úkolů až po naprosto odporné. A posledním je sebevražda.

MF DNES se včera podařilo najít chlapce, který jednu z dívek znal. Kráčel právě v Mlékojedec­h po železniční­m mostě po stejné trati, na které zhruba o kilometr dál v sobotu došlo k neštěstí.

„Také jsem to četl, ale jsou to nesmysly. Jak by se k tomu dostala? Myslím, že v tom bylo něco jiného,“řekl. „Nezlobte se, je to strašné, nechci o tom mluvit, ale měla vážné psychické problémy,“dodal mladík, který si přál zůstat v anonymitě.

Spekulaci o ruské hazardní hře popírají i další známí dívek, se kterými měla MF DNES možnost včera hovořit. Všichni mluví o osobních důvodech, ale bez bližších detailů. Případ prošetřuje policie, ta ale k příčinám neštěstí dosud nezveřejni­la žádné informace.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia