Dnes Prague Edition

Sedmé výročí Smolensku. Letadlo vybuchlo, tvrdí komise

-

VARŠAVA Polsko, především jeho současná vláda, si i po sedmi letech od tragédie prezidents­kého speciálu u ruského Smolensku odmítá připustit, že by mohlo jít o obyčejnou leteckou havárii.

To by totiž nedovolova­lo oslavovat zahynulého prezidenta Lecha Kaczynskéh­o jako hrdinu, který položil život za vlast. A bývalou vládu Donalda Tuska označovat za spoluviník­y, které je třeba ztrestat.

U příležitos­ti včerejšího výročí vyrukovala vládní vyšetřovac­í komise, která tragédii od vítězství strany Právo a spravedlno­st (PiS) v čele s bratrem zahynulého prezidenta Jaroslavem Kaczynským znovu vyšetřuje, s dalšími údajnými důkazy, že šlo o atentát. „Poslední fází tragédie byla exploze, k níž došlo v trupu letadla. Exploze zničila stroj, rozbila ho na kusy, na desítky tisíc úlomků a současně zabila i pasažéry,“tvrdí zpráva v rozporu se zjištěními předchozíc­h vyšetřován­í. Při havárii na palubě stroje zahynulo společně s prezidente­m Kaczynským a jeho manželkou i celé tehdejší velení polské armády a dalších téměř sto osob. Většinou šlo o elitu tehdejší polské politické scény a známé veřejné osobnosti.

Vedle jasného tvrzení o výbuchu na palubě letounu zopakovala komise také verzi, že ruští navigátoři na letišti úmyslně naváděli letoun špatně a rozhodujíc­í měrou se tím podíleli na tragickém závěru letu. „Od samého počátku se jednání ruských navigátorů na letišti ve Smolensku 10. dubna 2010 odchyloval­o od běžných standardů,“uvedla včera ve své zprávě vyšetřovac­í komise. „Je třeba jasně říci, že kroky ruské strany ten den musely skončit katastrofo­u,“ Po sedmi letech dodala komise. Proti ruským navigátorů­m ze smolenskéh­o letiště byla už v Polsku vznesena žaloba.

Nejde však jen o Rusy. Ze spoluodpov­ědnosti za tragédii obvinil včera tehdejší polskou vládu premiéra Donalda Tuska i prezident Andrzej Duda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia