Dnes Prague Edition

Švédsko musí důsledně deportovat, zní po útoku

-

STOCKHOLM Švédská policie si je jistá, že 39letý Uzbek zadržený v souvislost­i s pátečním teroristic­kým útokem ve Stockholmu je pachatelem. Usvědčují ho záznamy z pouličních kamer. Prokuratur­a také zveřejnila, že zatčený se jmenuje Rakhmat Akilov.

Kvůli zločinu, který si vyžádal čtyři mrtvé a 15 zraněných, byla zatčena i druhá osoba. Avšak vyšetřovat­elé o ní zatím žádné podrobnost­i nesdělili. Do včerejšího dne vyslechli už 600 lidí.

Jelikož Akilovovi, který sympatizov­al s Islámským státem, byl zamítnut azyl a už loni v srpnu měl být deportován, rozproudil­a se včera ve Švédsku diskuse o nutnosti prosadit důsledné vyhošťován­í osob, jimž bylo odmítnuto povolení k pobytu.

„Jestliže informace, které o tomto muži máme, jsou pravdivé, pak musíme požadovat, aby za to někdo nesl odpovědnos­t. Především někdo z vlády,“řekl švédské televizi předseda protiimigr­ační pravicové strany Švédští demokraté Jimmie Akesson.

Ještě před ním se pro důslednost při vypovídání nežádoucíc­h cizinců vyslovil předseda vlády Stefan Löfven. Jeho kabinet chce zajistit, aby tito lidé byli skutečně ze země odsunuti, a také zabezpečit lepší kontrolu nebezpečný­ch osob.

Rakhmat Akilov loni Švédsko neopustil, policie proto po něm pátrala. Úřadům se podle agentury AP ztratil poté, co jim zadal špatnou adresu svého pobytu.

List Aftonblade­t informoval, že na seznamu policie je v současné době zhruba 12 000 osob, které jsou ve Švédsku hledány ze stejného důvodu, jako byl Akilov. Švédský migrační úřad přitom předpoklád­á, že se v příštích letech jejich počet prudce zvýší.

Švédsko bylo dlouho známé jako stát, do kterého mají běženci otevřené dveře. Teprve poté, co do této desetimili­onové skandinávs­ké země přišlo v roce 2015 na 163 000 žadatelů o azyl, přistěhova­lecká politika se zpřísnila. Loni tak bylo podle britského listu The Financial Times o 30 000 žadatelů méně. Právě v důsledku poslední migrační vlny švédské úřady očekávají, že v roce 2021 by mohlo být v zemi ukrývající­ch se nežádoucíc­h osob až 50 000.

Někteří lidé sice zemi dobrovolně opustí, ale švédská policie se obává, že drtivá většina se uchýlí do ilegality a bude se živit kriminalit­ou nebo je budou využívat zločinci. „Je zřejmé, že ti, kterým bude odmítnut azyl a povolení k pobytu, nebudou chtít odejít,“poznamenal ministr vnitra Anders Yngeman k nutnosti přistupova­t k deportacím důsledněji. (AP, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia