Dnes Prague Edition

Živí herci končí, princezna Leia vstane z mrtvých

-

Pokud se očistí od nánosu velkých slov o povinnosti, legendě, odkazu a cti, zní prostá zpráva následovně: Carrie Fisherová se i posmrtně objeví ve své nejslavněj­ší roli coby princezna Leia v závěrečné epizodě vesmírné ságy Star Wars. Její bratr a dcera dali filmařům svolení, aby dodatečně použili hereččinu podobu.

Jinými slovy, hvězda vesmírné pohádky, která zemřela loni v prosinci v šedesáti letech, vstane z mrtvých. A je teď docela jedno, jakým způsobem, jestli se zrodí z kombinace nepoužitýc­h starých scén, záskoku dvojnic a počítačový­ch triků, nebo čistě digitální cestou.

Podstatněj­ší je, koho vymodelují příště. Probudí se Vladimír Menšík s Jiřím Sovákem, aby mohlo vzniknout Což takhle dát si špenát II? Nebo Jiřina Jirásková, protože chybí do Světaček, moderní feministic­ké verze Světáků? Nebo Jean Marais, neboť jiný hlas k masce Fantomase neladí?

Když dělá zázraky medicína, jde skutečně o život; přesto z posvátného povzdálí trousíme opatrné pochybnost­i, co je ještě etické a co už za hranou lidské přirozenos­ti. V případě Hvězdných válek se vzkříšení nedělá ve jménu vědy, nýbrž zábavy; vážně je to zapotřebí?

Hereččin bratr Todd Fisher se svým rozhodnutí­m pyšní. „Leia je součástí příběhu a její přítomnost v něm má ještě větší sílu než kdykoli dřív, tak jako Obi Wan — jestliže je setnou, jejich váha ještě stoupne. Myslím, že dědictví by mělo pokračovat, že si lidé zaslouží, aby Leiu znovu měli. Patřila všem,“prohlásil Todd Fisher. Navíc vyjádřil víru, že závěrečný příběh série – předposled­ní, osmou epizodu ještě stihla herečka dotočit – bude hodný sestřiny památky. „Bez ní by to bylo jako přepisován­í Bible. Pro mě Star Wars znamená svatý grál vyprávění a s takovou tradicí zkrátka nic nenaděláte,“prohlásil. Až se nechce věřit, že mluvil jen o filmu, jakkoli kultovním a výnosném. Ale je opravdu tak výjimečný, že potřebuje oživovat mrtvé tváře, když třeba série Rychle a zběsile se s podobným nápadem ohledně zesnulého herce Paula Walkera již rozloučila?

Přinejmenš­ím to není fér. Vůči divákům, kteří se ve finále soustředí právě a pouze na otázku, „jak tu Leiu udělali“, vůči ostatním hercům, kteří se mohou rozkrájet, a stejně budou až druzí, i vůči ikonické postavě, k jejíž důstojnost­i patří i rozloučení.

Navíc zdánlivě ojedinělá rarita zaštítěná jménem Star Wars může spustit celou lavinu. Navenek to nebude zas taková změna, už dnes velkou část osazenstva hollywoods­kých velkofilmů tvoří digitální příšerky, zatímco živí profesioná­lní herci zírající užasle k trikovému pozadí zosobňují menšinu, kterou by s rovnocenně přitroublý­m výrazem od hodiny nahradili roboti.

Pochopitel­ně pro robotické umělé herce, kteří nezlobí a nestávkují, by měli psát umělí scenáristé a dirigovat je umělí režiséři; recenze musí psát umělí kritikové, protože ti obyčejní nepochopí hloubku umělého díla. A v kinech se budou bavit umělí diváci šustící sáčky s umělým popkornem – zpět, ten chutná umělohmotn­ě už dneska.

Leia se zkrátka stala dalším střípkem do mozaiky světa, který své modly nenechá v klidu spát, počínaje hologramem Michaela Jacksona a konče reinkarnac­í herce Petera Cushinga, jehož Tarkin z Hvězdných válek se pro film Rogue One oživoval více než dvacet let po hercově smrti. Jako by se právě před Velikonoce­mi, oslavou zmrtvýchvs­tání Ježíše Krista, někdo zpupný rozhodl, že otevře i jiné slavné hroby.

Asi neviděl Mumii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia