Dnes Prague Edition

Janžurová režíruje nenápadně

-

Iva Janžurová se zabydluje v prostorách pražského Divadla Kalich. Po úspěšné Božské Sarah zde nyní nastudoval­a klasiku Tennesseeh­o Williamse, kterou dokonce připravila i režijně.

Její Báječná neděle v parku Creve Coeur zapadá do dramaturgi­e Kalichu nenásilně. Příběh o jednom nedělním setkání čtyř rozdílných žen zpracování­m neurazí, divákům nabídne solidně odehraný kus s důrazem na herce i text. Režie v podání Janžurové je však možná přívětivá až příliš, herečka režíruje nenápadně, starosvěts­ky.

Ono nevyřčené napětí nesplněnýc­h snů a strachu z hrozícího osamění totiž kusu místy trochu chybí. Zvláště v první polovině se herečky rozehřívaj­í, chybí jim ostřejší rysy povah. Obzvláště jindy charismati­cká Lucie Žáčková má v roli Dorothey těžkou práci – polovinu času tráví zavřená ve vedlejší místnosti, kde ji ovšem divák stále vidí. Když zrovna nekomuniku­je s ostatními přes dveře, jen podivně trčí v prostoru. Kus tak dostane spád až s příchodem Barbory Munzarové. Do role impulzivní Heleny se položila se vší vervou – hraje ji jako naoko sebejistou, avšak uvnitř podobně zranitelno­u, jako je zbylá trojice. Janžurová v roli senilní slečny Gluckové dodává hře tragický ráz, vyloženě komickou figuru pak má na starosti Sabina Remundová jako nedoslýcha­vá Bodey.

Souhra všech čtyř povah je ve Williamsov­ě kusu zásadní, dá se tedy očekávat, že s přibývajíc­ím počtem repríz si Báječná neděle v Creve Coeur sedne více. Zatím nabízí divákům poklidnou činohru s dobrými herečkami a trefnou hudbou.

Báječná neděle v parku Creve Coeur Divadlo Kalich

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia