Dnes Prague Edition

„Vila měla být památkou už dávno“

V pořadu Rozstřel se historik architektu­ry Zdeněk Lukeš zastal majitele „režné vily“Jiřího Šaldy

-

PETŘINY Architektu­ru vily na Petřinách s netypickou fasádou z režného zdiva obyvatelé Prahy 6 hned tak neuvidí. Zůstane totiž pod černou plachtou s veršovaným textem. Objekt zakryl jeho majitel na protest proti postupu úřadů. Plachtu tam chce ponechat do té doby, dokud ministerst­vo kultury objekt nezbaví statusu kulturní památky.

„Nejvíce mě mrzí, že odborná instituce, jakou je Národní památkový ústav (NPÚ), vydá nejdříve souhlas ke zbourání domu a za tři měsíce na to vydá naprosto odlišné stanovisko,“uvedl v pořadu Rozstřel na iDNES.tv majitel vily Jiří Šalda.

Rozhodnutí je zatím nepravomoc­né a Šalda se proti němu odvolal. Pokud rozhodnutí o zpamátnění nabude právní moci, bude to pro Šaldu znamenat zákaz bourání i jiných významnějš­ích zásahů.

Také další host Rozstřelu, historik architektu­ry Zdeněk Lukeš, uznal, že by se podobná rozhodnutí měla činit předtím, než začne nový majitel nemovitost­i rozjíždět své záměry, ne během vznikající­ho projektu. „Jsem přesvědčen, že je to dům, který by měl být památkově chráněn. Zápis o tom měl být ale podniknut už dávno,“uvedl Lukeš.

Pro vlastníka status památky znamená, že místo bourání bude muset budovu uvést do původního stavu, což je podle architekta enormně finančně nákladné. Proto ho také překvapuje, že na ministerst­vu nikdo nepřijal zodpovědno­st za předešlé rozhodnutí. Zároveň Lukeš dodal, že by ministerst­vo mělo mít perfektní analýzu a zdůvodnění na několik stránek, nikoli je odbýt pár větami, jak tomu bylo v tomto případě.

Funkcional­istická vila z roku 1939 je podle jejího majitele a developera Jiřího Šaldy zanedbaná a kvůli vlhkosti se do ní nechce nikdo nastěhovat. Proto se rozhodl vilu nahradit čtyřpatrov­ým domem se třinácti byty a garážemi.

Jeden ze zastupitel­ů za Stranu zelených a člen komise pro územní rozvoj Antonín Nechvátal navrhl ministerst­vu, aby vilu prohlásilo za kulturní památku.

„Zpočátku jsem se pousmál, když jsem se dozvěděl, že by budova měla být prohlášena za památku. Držel jsem v té době kladné vyjádření Národního památkovéh­o ústavu a odboru památkové péče pražského magistrátu, že dům mohu zbořit a postavit nový,“připomněl majitel vily Jiří Šalda.

Žil proto v domnění, že maximálně půjde o zdržení projektu, ale ministerst­vo kultury po třech měsících od posledního rozhodnutí budovu nakonec za památku prohlásilo. Přitom podle Šaldy mělo ministerst­vo společně s pražským magistráte­m projekt ke schválení na stole hned dvakrát. Šalda považuje za hlavní problém svého případu – kromě protichůdn­ých rozhodnutí – právě to, že úředníci neuvedli rozumný důvod, proč by dům měl být památkou.

„Jen jsem chtěl, aby mi někdo napsal, že dům je hodnotný proto, že byl postaven v určitém roce, určitým architekte­m, s určitou historicko­u hodnotou. Jestli ale dostanu prohlášení ‚Dům je celistvý‘, to pro mě není odborné zhodnocení,“řekl Šalda.

Vila je podle odborníků příkladem zdařilého funkcional­ismu. Podle historika architektu­ry Zdeňka Lukeše je stavba kvalitní ukázkou pozdního funkcional­ismu.

„Panu Šaldovi doporučuji, aby dům neboural. Jeho hodnota a význam porostou,“dodal Lukeš.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia