Dnes Prague Edition

Liberecký recept, jak se udržet na vrcholu

-

Vize a ochota přiblížit se jí, to je zásadní rozdíl mezi Libercem a většinou hokejové extraligy. I to je důvod, proč Bílí Tygři po roce znovu dokráčeli až do finále.

Ještě před dvěma lety byli v bahně. Zažívali dobu temna. Hrozil jim dokonce pád z nejvyšší soutěže. Příchodem Filipa Pešána nastal zlom, jenž změnil celou sportovní koncepci klubu.

Jednou z úspěšných a poměrně nenápadnýc­h strategií je promyšlená výchova hráčů. Zjednoduše­ně řečeno: Liberec dopředu počítá s tím, že po každém úspěchu přijde o své nejlepší borce, a proto si systematic­ky piplá jejich nástupce.

Příkladů by se v této sezoně našlo dost.

Všichni například dopředu tuší, že v létě zmizí nejlepší obránce Radim Šimek, jenž má nabídky nejenom z Kontinentá­lní ligy, ale i z NHL. Obrovský zájem byl o něj už loni, proto Pešán – kouč a sportovní manažer v jedné osobě – zatoužil po Slováku Adamu Jánošíkovi.

„Známe ho a věříme tomu, že by mohl Šimka nahradit. Je to vůdčí osobnost, na ledě ofenzivně laděný, a když dostal příležitos­t v přesilovká­ch při Radimově absenci, hodně se mu přibližova­l,“popisuje asistent trenéra Karel Mlejnek.

I on je mimochodem ukázkou myšlenek na budoucnost. Je mladý, roky pracoval u mládeže a má podobnou hokejovou filozofii jako Pešán. A jelikož se dá vzhledem k jeho úspěchům očekávat, že o něj bude zájem v zahraničí nebo u národního týmu, je potřeba už nyní hledat nástupce.

Tak aby se odchodem jednoho muže nezhroutil celý systém.

Mlejnek bude ostatně hlavním trenérem Liberce zhruba na osm zápasů už v nadcházejí­cí sezoně – v době, kdy Pešán coby kouč dvacítky odjede na přelomu roku na mistrovstv­í světa.

Ale zpět k hráčům. V létě do Liberce přišel talentovan­ý gólman Roman Will (24) a je zřejmé proč: aby postupem času nahradil veterána Lašáka (37). Však už letos se oba pravidelně střídají a do finále půjde jako jednička mladý Will.

Když loni opustila mistrovský Liberec Strůjce úspěchu

Generali play-off Finále Tipsport extraligy startuje za 3 dny Liberec – Brno

Brno – Liberec Případně

Vysílá ČT sport, on-line reportáže na hokej.idnes.cz. Fakta Důvody úspěchu Liberce

1. Tým nemá slabinu. 2. Zkušenosti. 3. Tahouni. je přesvědčen

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia