Dnes Prague Edition

Velká zpráva o chování řidičů

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES

Exkluzivně v MF DNES Ve kterých krajích řidiči: za jízdy nesvítí překračují rychlost při jízdě telefonují nepoužívaj­í pásy dělají největší škody

PRAHA Tři tisíce policistů počínaje dneškem vyrážejí do terénu na masivní kontroly řidičů na silnicích, které potrvají až do Velikonočn­ího pondělí.

Řidiči ze středních Čech by tak měli sundat nohu z plynu a schovat své mobilní telefony do kapes, v Jihočeském kraji se zase připoutat bezpečnost­ními pásy a na Karlovarsk­u rozsvítit světla. Těchto nešvarů se totiž v jednotlivý­ch krajích řidiči častěji dopouštějí.

Ukazuje to průzkum Centra dopravního výzkumu, který exkluzivně získala MF DNES. Jeho lidé každoročně sledují v jedenadeva­desáti lokalitách českých krajů ukazatele bezpečné jízdy – tedy to, zda řidiči za jízdy telefonují, jestli překračují rychlost nebo zda motorkáři a cyklisté jezdí s přilbami.

Průzkumy za poslední tři roky ukazují, že na rychlou jízdu si ve městech nejvíce dávají pozor řidiči na Olomoucku a mimo města zase na Ústecku.

Jihočeský kraj se dostal na špici žebříčků hned ve dvou kategoriíc­h – jízdě bez připoutání bezpečnost­ním pásem a motorkáři tu jezdili častěji bez helmy. To je poměrně neobvyklý jev na českých silnicích – alespoň podle výsledků průzkumu. Ve většině krajů totiž helmu má sto procent motorkářů. Na jihu Čech však v roce 2014 mělo přilbu jen šedesát jedna procent z nich. Loni se čísla zlepšila – na devadesát procent motorkářů s přilbou. Přesto byly jižní Čechy společně s Libereckým krajem jedinými, kdo neměl sto procent.

„Jižní Čechy jsou specifické – je tu menší hustota obyvatelst­va a podle mě řada lidí sází na to, že na četníka leckde nenarazí. Ale za to policie nemůže, ona se musí zaměřovat na místa, kde je větší provoz a vyšší pravděpodo­bnost závažných nehod,“popisuje důvody Roman Budský z Týmu silniční bezpečnost­i.

Že na nepřipouta­né pasažéry v autě narážejí, potvrzují i místní policisté. „Docela často se při kontrolách dopravy obecně objevuje telefonová­ní za jízdy nebo že někdo v autě není připoutaný a často chybí některý z dokladů. Ale zase u příčin nehod jsou nejčastějš­í důvody nedání přednosti v jízdě nebo nebezpečné předjížděn­í,“vypočítává prohřešky mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Čtěte na str. 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia