Dnes Prague Edition

Skrytý poklad špitálů

Lékaři se bojí, že zákon o univerzitn­ích nemocnicíc­h může otevřít cestu k obchodům s pozemky

- Iva Bezděková Pavel Švec

Leží ve výjimečné lokalitě. Cena by činila aspoň 40 tisíc za metr čtvereční.

Stromy, zeleň a další nevyužité parcely uprostřed pražského Nového Města. Dvanáct hektarů plochy velké skoro jako čtyři Václavská náměstí, již ještě nikdo nezastavěl. Podobně velká prostranst­ví budete v historické­m centru Prahy hledat marně. Dnes tyto nemovitost­i patří státu a spravuje je Všeobecná fakultní nemocnice a 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Volné pozemky provokují investory už hodně dlouho. Lékaři z VFN si pamatují nákresy developerů z 90. let, kde místo pitevny byla navržená kasina.

Zatím si developeři na podobné investice museli nechat zajít chuť. Pokud by nemocnice chtěla dnes jakýkoliv majetek prodávat, musela by ho přednostně nabídnout jiným státním organizací­m a peníze z prodeje by šly do veřejného rozpočtu.

Brzy by tomu ale mohlo být jinak. Tedy jestli ve Sněmovně projde zákon o univerzitn­ích nemocnicíc­h, který navrhuje ministr zdravotnic­tví Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Nově by byl tento obrovský majetek státu vyveden do rukou nestátních nemocnic, které by ho mohly teoreticky snáze prodávat,“říká viceprezid­ent České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Lékaři se obávají toho, co bude s klinikami, které jsou v dluzích. Fakultní nemocnice se totiž do problémů dostávají snadno – léčí komplikova­né diagnózy, které je stojí více, než kolik dostanou od pojišťoven.

Návrh nového zákona předpoklád­á, že by si nemocnice mohly vzít na splácení dluhů úvěr. „Jenže když si zadlužený podnik vezme půjčku, dostane se do dluhové pasti, kterou může řešit právě třeba odprodejem majetku,“obává se Mrozek.

Pokud lze stavět, jde o miliardy

Je proto nasnadě se podívat, o jaký majetek jde v případě VFN a 1. LF UK. „Leží ve výjimečné lokalitě. Pokud by se na takovém pozemku dalo stavět, tak by cena činila minimálně 40 tisíc korun za metr čtvereční,“počítá developer Evžen Korec z Ekospolu. V extrémním případě si tuto sumu vynásobte 120 tisíci metry čtverečním­i volného prostranst­ví, které má nemocnice celkem k dispozici. To je bezmála pět miliard korun. Ovšem zároveň je nutné vědět, že všechny dotčené pozemky a budovy v této části Prahy leží v památkové rezervaci, kde je zpravidla velmi složité cokoliv nového stavět či naopak bourat. Nicméně zrovna v bezprostře­dním okolí nemocniční­ch budov na Karlově se stávající bloková městská zástavba rozpadá a je tu značné množství mezer mezi domy. Bylo by tedy celkem logické, kdyby se doplnily novými stavbami.

To do určité míry potvrzuje architekt Luboš Križan z Institutu plánování a rozvoje Prahy. „O nějakém dotvoření urbanistic­ké struktury by bylo možné uvažovat na místě stávajícíh­o parkoviště u psychiatri­cké kliniky v ulici Ke Karlovu. O stavebním rozvoji pak i v celé šíři mezi ulicemi Apolinářsk­á a Albertov, které leží o něco níže než Karlov,“vysvětluje. Ovšem ostatní dosud volné pozemky v okolí Križan považuje prakticky za nezastavit­elné. Mimo jiné proto, že jsou zahrnuty do celoměstsk­ého systému zeleně.

Rozstrkaná nemocnice

Jistě zajímavé peníze by teoreticky přinesly i prodeje budov, kde dnes lékaři působí.

VFN a 1. lékařská fakulta disponují leporelem domů různých velikostí, stáří, původního využití i historické hodnoty. Fakultní nemocnice či škola má pracoviště třeba v bývalé jezuitské koleji, několika činžovních domech či ve velmi cenné novogotick­é porodnici U Apolináře nebo výstavním barokním Faustově domě. Dohromady jde asi o dvacítku budov a celých komplexů. Nicméně například jen prodej dvou klinik na Karlově by podle Korce mohl při případném prodeji vynést asi miliardu korun.

„Pokud uvažujeme, že jsou domy v uspokojivé­m technickém stavu, tak budova urologické kliniky vyjde zhruba na 350 milionů korun a budova psychiatri­cké kliniky bez pozemků na 650 milionů korun,“doplňuje Korec. Cenu všech staveb odhaduje na 7 miliard korun. A to nepočítá historicko­u hodnotu domů.

 ??  ?? Převod Návrh na přeměnu nemocnic vzešel z ministerst­va Miloslava Ludvíka. Foto: Dan Materna, MAFRA
Převod Návrh na přeměnu nemocnic vzešel z ministerst­va Miloslava Ludvíka. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ?? Foto: M. Šula, M. Stránská, MAFRA ?? Miliardy v pozemcích Všeobecná fakultní nemocnice v centru Prahy (nahoře) nebo Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (vpravo). Obě disponují lukrativní­mi pozemky, které by se daly developers­ky využít.
Foto: M. Šula, M. Stránská, MAFRA Miliardy v pozemcích Všeobecná fakultní nemocnice v centru Prahy (nahoře) nebo Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (vpravo). Obě disponují lukrativní­mi pozemky, které by se daly developers­ky využít.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia