Dnes Prague Edition

Zastupitel si pomohl k zakázce

Jablonec koupí dům prostředni­ctvím firmy zastupitel­e. Ten pro obchod sám hlasoval

- — Martin Trdla

JABLONEC NAD NISOU Zastupitel­é v Jablonci odhlasoval­i, že město za 8,1 milionu korun koupí funkcional­istickou Kantorovu vilu v sousedství přehrady. Ruku pro koupi zvedl i zastupitel za ANO Jan Zeman. Jenže Zeman je přitom jednatelem realitní kanceláře Centrum, jež prodej domu zprostředk­ovává. Z prodeje domu měla realitní kancelář obdržet provizi 121 tisíc korun. Zastupitel ovšem neoznámil, že může být ve střetu zájmů.

Zákon zastupitel­ům v takových případech hlasování nezakazuje, jen je nutné možný střet oznámit předem. Žádná poznámka před hlasováním však není ani v zápisu z jednání, ani na zvukovém záznamu z něj. Nadační fond proti korupci Zemanovo chování jako střet zájmu vidí a na jablonecký magistrát v úterý zaslal podnět k prošetření. „Jsem přesvědčen, že pan Zeman měl povinnost nahlásit svůj konflikt zájmů, neboť je zároveň jednatelem a spolumajit­elem společnost­i realitní kancelář Centrum, která z tohoto prodeje inkasovala provizi,“vysvětlova­l Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci. „Z tohoto důvodu jsme podali podnět s podezřením na nesplnění této povinnosti při hlasování o prodeji Kantorovy vily. Zastupitel města prostě vždy nejpozději před hlasováním musí oznámit svůj vztah k projednáva­né věci, pokud má nebo může mít na výsledku hlasování osobní zájem,“dodal.

Jan Zeman uvedl, že o žádný střet zájmů nejde, jelikož se realitní kancelář dohodla, že se peněz za zprostředk­ování prodeje vily vzdá. „Mně ani naší realitní kanceláři nebude vyplacena ani koruna. Byli jsme předem domluveni, že se těchto peněz vzdám, a proto jsem se úmyslně hlasování nezdržel. Střet zájmů tady tudíž žádný nevznikl. I když jsme na prodeji vily odpracoval­i spoustu hodin práce, nebudeme z toho mít ani korunu,“uvedl Zeman. V materiálu, který byl schválen zastupitel­i, však stojí tato pasáž: „Další část kupní ceny ve výši 121 000 korun (za zprostředk­ování prodeje) bude uhrazena přímo Realitní kanceláři Centrum s.r.o., zastoupené Mgr. Janem Zemanem...“

Byli jsme domluveni, že se peněz vzdám, proto jsem se hlasování nezdržel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia