Dnes Prague Edition

Je tu značné riziko, že péče o pacienty bude horší

- — Iva Bezděková

Fakultní nemocnice jsou jedny z mála, které v našem zdravotnic­tví ještě slušně fungují, říká viceprezid­ent České lékařské komory Zdeněk Mrozek.

Myslíte si, že by pacient dostal v univerzitn­í nemocnici horší péči než dnes?

Je to možné. Dnes jsou fakultní nemocnice státním majetkem a cílem jejich činnosti není zisk. U soukromých nemocnic často vidíme, že omezují péči o pacienty, jejichž léčba je ekonomicky ztrátová. Univerzitn­í nemocnice by řídily správní rady, jejichž cílem bude kladné hospodařen­í nemocnice. Tedy tlak, aby nemocnice neposkytov­aly péči, která se jim nevyplatí.

Jaké obory by podle vás mohly být v univerzitn­ích nemocnicíc­h utlumeny jako první?

Ztrátové jsou především obory, u kterých není proplácena drahá technika a spotřebova­ný materiál – například pediatrie, psychiatri­e a vlastně veškerá standardní lůžková péče. Častý problém je například s péčí o pacienty, u kterých se léčba zkomplikov­ala a jsou přeposílán­i do fakultních nemocnic ze soukromých zařízení k doléčení.

Ministerst­vo říká, že chce touto změnou zachovat páteřní síť nejdůležit­ějších nemocnic a naopak privatizac­i zabránit...

Jenže ta podoba návrhu zákona svědčí přesně o opaku. Stát by se dobrovolně vzdal kontroly nad velkými nemocnicem­i, které dnes řídí a koordinuje.

Opravdu hrozí, že univerzitn­í nemocnice začnou prodávat majetek, aby se zbavily dluhů?

Hned na začátku soukromý subjekt vstupovat do nemocnic asi nebude. Ale ten záměr ministerst­va je jasný. Zatímco dnes musí fakultní nemocnice svůj majetek nejprve nabídnout jiným státním institucím, nově by prodej majetku těchto nemocnic do soukromých rukou byl mnohem jednodušší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia