Dnes Prague Edition

Lidovci: Můžeme získat až 22 % hlasů

-

Lidovci a Starostové dnes v jednu hodinu po poledni podepíšou koaliční smlouvu o tom, že společně půjdou do podzimních voleb. Ambice mají velké. Podle zjištění MF DNES si nechali u agentury ppm factum v polovině března udělat interní průzkum, který ukázal, že společně obě strany mají potenciál získat až 22 procent hlasů.

Průzkum, jehož výsledky má redakce MF DNES k dispozici, probíhal formou dotazníku a zúčastnilo se ho přes patnáct set respondent­ů. „Můžeme si to zkazit sami. Když budeme nejednotní, když se budeme veřejně hádat a posílat si negativní vzkazy přes média, když sami nenapneme všechny síly a nebude z nás cítit vůle po úspěchu,“stojí v materiálu, který straničtí analytici představil­i předsednic­tvu lidovců na včerejší schůzi.

„Vzpomeňme si, jak nás odepisoval­i po vypadnutí ze Sněmovny, na posměšky po mém zvolení v roce 2010 a před volbami v roce 2013. Opět nás podceňují,“vzkazuje v dokumentu straníkům lidovecký předseda Pavel Bělobrádek.

Analytici z ostatních agentur však optimismus lidovců se Starosty krotí. „Když teď zkoumáme, kolik lidí reálně zvažuje volbu KDU-ČSL a STAN, ukazuje se nám 13 až 13,5 procenta,“prohlašuje Daniel Prokop z Medianu.

„Koalice má potenciál dostat se nad desetiproc­entní hranici. Přes 15 už bych to ale neviděl. Cítím tam ovšem i velké riziko, že by nemuseli překročit desetiproc­entní hranici,“uvažuje sociolog Jan Herzmann.

Lidovecký průzkum na rozdíl od toho, kterým disponuje Prokop, je prvním, v němž analytici hlasy obou uskupení prostě nesečetli dohromady, ale voličů se přímo ptali, zda by dali hlas konkrétní koalici.

„Byli jsme příjemně překvapeni, tak velké číslo jsme nečekali. Zaznělo tam, že zhruba 13 procent lidí nás chce volit a dalších necelých deset o tom vážně uvažuje,“říká jeden z účastníků včerejší prezentace na lidoveckém předsednic­tvu.

Zajímavé číslo je to hlavně pro revoltujíc­í lidovce ve Zlínském kraji, kteří dlouho byli proti koalici a obávali se, že společně se Starosty nepřekročí desetiproc­entní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Vedení jim na to vzkazovalo, že deset procent není téma a že koalice má mnohem větší ambice než jen „prolézt“. Teď má tvrzení čím podložit.

I nejnovější průzkum je ale třeba brát s rezervou. „Potenciál je takové chimérické číslo. Nemyslím, že by průzkumníc­i ppm factum zvolili takový průzkum, aby jim to pro jejich klienta ‚vyšlo‘. Ale v žádném případě to není předpověď toho, kolik strana získá hlasů ve volbách,“upozorňuje Herzmann.

„Potenciál je množina potenciáln­ě osloviteln­ých voličů, kteří by v případě maximálníh­o dopadu volební kampaně mohli volit tu kterou stranu,“dodává.

„Když se respondent­ů zeptáte, zda je ta či ona koalice pro ně přijatelná, dostanete relativně vysoký potenciál. Ale když se zeptáte, o jakých stranách byste reálně uvažovali, kdyby se volby konaly za týden, potenciál bude nižší. Můžeme se pohybovat mezi 13 až 20 procenty,“naráží na velký rozptyl Prokop.

Lidovcům, kteří MF DNES potvrdili, že jim průzkum byl prezentová­n, každopádně číslo 22 dodalo sebevědomí. „Odpovědět budou muset voliči, ale sám ten potenciál skutečně vidím vysoký,“řekl ministr kultury Daniel Herman.

„Je to potenciál. Výzkumy musíme brát odsud potud. Teď záleží na provedení. Ale bavili jsme se hodně s chorvatský­mi nebo německými křesťanský­mi demokraty, kteří vyhráli volby, a ti se divili, jak málo u nás na průzkumy dáme, že s nimi pracují mnohem víc. Asi na tom něco bude,“usmívá se lidovecký místopředs­eda Jiří Mihola.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia