Dnes Prague Edition

Co když to tam Trump Kimovi bouchne? Jaká jsou rizika

-

Kolem Severní Koreje přituhuje. Donald Trump zjevně chce problém vyřešit stůj co stůj. I vojenským úderem? WASHINGTON, PCHJONGJAN­G Washington, znepokojen­ý pokroky Kimovy říše ve vývoji balistický­ch raket, dává hlasitě najevo, že na severokore­jské provokace hodlá reagovat opravdu rázně.

„Pokud porušujete mezinárodn­í dohody a stáváte se pro ostatní hrozbou, je pravděpodo­bné, že v určité chvíli přijde odpověď,“uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson pro televizi CBS. S jasnou narážkou na KLDR. Ke Korejskému poloostrov­u se mezitím blíží úderná skupina Carl Vinson amerického vojenského námořnictv­a. Ovzduší houstne, Pchjongjan­g včera pohrozil jadernou odvetou.

Nejspíš se jedná o maximální psychologi­cký nátlak na diktátora Kim Čong-una, znejistělé­ho už nedávným americkým raketovým útokem na syrskou vojenskou základnu Bašára Asada. Nemůže se však stát, že Trump – zjevný přítel rychlých řešení – nakonec vydá rozkaz k preventivn­ím úderům na KLDR?

Situace je opravdu nebezpečná a vyloučit nelze vůbec nic. Na druhé straně Trumpovi poradci jistě vědí, že případný vojenský úder by s sebou nesl značná rizika. Možná si řeknete, že jde o čistě akademický problém, neboť Spojené státy hrozí KLDR už dlouhé roky, a vždy zůstalo u pouhých slov. Tentokrát je to však jiné. Severokore­jské zbrojní programy totiž nyní poprvé překročily červenou čáru a jsou hrozbou i pro americké území.

A nyní zpět k oněm rizikům preventivn­ího útoku. Především nelze předpovědě­t, jak by se následně zachoval severokore­jský režim. Američtí stratégové proto musí uvážit, že útok může ve svém důsledku vystavit miliony jihokorejs­kých a japonských civilistů zaměřovací­m křížům severokore­jských zbraní. Tedy spustit téměř garantovan­ý masakr.

Podle analýzy listu New York Times jsou pro útok tři níže uvedené možnosti. Přičemž netušíme, kterou z nich Trumpova vláda upřednostň­uje. Víme jen to, že všechny tři jsou teoreticky na stole:

Znemožnit odpálení rakety Pokud by satelity zjistily, že se KLDR chystá odpálit rakety s jadernými hlavicemi, Američané by cíleně zničili odpalovací rampy. Háček spočívá v tom, že Severokore­jci by mohli použít mobilní odpalovací zařízení nebo zařízení ukrytá v utajených podzemních tunelech. Riziko spočívá také v tom, že nelze zaručit, že se žádná raketa nedostane do vzduchu.

Série úderů ke zničení arzenálu Preventivn­í údery na jaderná a raketová zařízení mohou být kombinován­y s kyberútoky, jež by narušily vojenské velení. Rizikem je, že po čase se zničená zařízení dají nahradit, takže úspěch by byl jen dočasný. Navíc by taková, byť jen omezená, akce téměř jistě vyvolala odvetu. Koordinova­ný letecký či raketový úder na více zařízení může podnítit severokore­jské obavy z invaze a totální válku.

Pokus vojensky svrhnout vládu Spojené státy by zahájily rozsáhlý útok, jehož cílem by bylo svržení severokore­jského režimu. Podobně jako v Iráku v roce 2003. U tohoto scénáře jsou rizika nejvyšší. Pchjongjan­g by se v takovém případě pokusil použít vše, co má k dispozici, včetně jaderných a chemických zbraní. Potenciáln­ě hrozí miliony obětí, obří uprchlická vlna a zatažení dalších států do konfliktu (přinejmenš­ím Číny, neboť apokalypsa by se odehrávala na dohled od jejích hranic).

Z výše naznačenéh­o lze pochopit, proč se zatím žádný americký prezident do podobného krajně riskantníh­o podniku nepustil, byť Severní Korea bezesporu představuj­e značný bezpečnost­ní problém. Každý takový plán je totiž spojen s tak širokým souborem problémů a neznámých, Severní Korea: odhad doletu raket První fáze že se při bližším rozboru zdá téměř neuskutečn­itelný.

Analytici upozorňují i na další důležitou okolnost: přes veškerou vojenskou převahu USA má KLDR jednu velkou výhodu – je připravena akceptovat rizika, obyvatele na ně cvičí a mobilizuje už od kolébky. Naopak američtí, jihokorejš­tí či japonští civilisté jsou daleko méně ochotni přijmout hrozící nebezpečí války. letadlová loď USS Carl Vinson, raketový křižník USS Lake Champlain, torpédobor­ce USS Wayne Meyer a USS Michael Murphy Hwasong-6 (Scud), dolet až 600 km

Nodobg, až 1500 km

Musudan, až 3 500 km, ve vývoji Druhá fáze Hlavice

Američané by totální konflikt spíše později než dříve asi nakonec vyhráli. Náklady a důsledky, lidské, materiální a také strategick­é (Amerika by nutně ztratila jinde) by však nejspíš byly tak obrovské, že v Bílém domě by nakonec museli připustit: byl to špatný nápad řešit vojensky problém, který je v prvé řadě politický. Jaderný Kim Čong-un přece jen není Bašár Asad.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia