Dnes Prague Edition

Ministr Tillerson přivezl do Moskvy ultimátum

-

WASHINGTON, MOSKVA Americký ministr zahraničí Rex Tillerson včera večer sice přistál v Moskvě, ale mezi Ruskem a USA celý den přituhoval­o.

Rusové se od Američanů opakovaně dozvěděli, že je USA vyšetřují za poslední chemický útok v Sýrii, protože jsou přesvědčen­i, že se udál s jejich vědomím.

Američané se včera naopak od Rusů dozvěděli, že v Sýrii se připravuje řada provokací v podobě útoků chemickými zbraněmi, které mají být nastrojeny tak, jako by je spáchal syrský režim.

Některé se mají přihodit i na předměstí Damašku, „kde se chystají podvrhnout zase nějakou látku a obvinit z toho syrské úřady,“řekl včera ruský prezident Vladimir Putin. „Silně mi to připomíná události roku 2003, kdy představit­elé USA v Radě bezpečnost­i OSN ukazovali chemické zbraně údajně nalezené v Iráku,“dodal.

Shodou okolností se zrovna včera objevila zpráva zveřejněná exilovými syrskými obhájci lidských práv SOHR, jejichž hodnověrno­st experti zpochybňuj­í, že režim čerstvě nasadil barelové bomby.

Zrovna v pondělí mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že není rozdíl mezi chemickými zbraněmi a barelovými bombami, protože obojí přináší utrpení dětem. „Když budete děti vystavovat plynu, když na nevinné lidi shodíte barelovou bombu, tento prezident na to bude reagovat,“řekl Spicer s odkazem na Donalda Trumpa.

Západní země už několik dnů tlačí na Rusko, aby pustilo Bašára Asada k vodě. Je pravděpodo­bné, že ministr Tillerson přiletěl do Moskvy se vzkazem: Buď budete v syrské krizi s námi a našimi spojenci, nebo zůstanete s Íránem, Hizballáhe­m a Bašárem Asadem.

Agentura AP tento vzkaz označila dokonce za ultimátum.

Krize po chemickém útoku, který zatím nebyl vyšetřen, přestože viník byl už označen, zcela změnila a vyostřila rusko-americké vztahy.

Je ironií hodně vypovídají­cí o stavu americké vnitropoli­tické debaty, že ministr Tillerson, který včera přivezl do Moskvy tvrdé poselství a hovoří velmi bojovným jazykem, byl ještě nedávno doma označován za Putinova tajného zaprodance.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia