Dnes Prague Edition

Proč mají Turci v Německu rádi prezidenta Erdogana

-

V neděli bude Turecko hlasovat o změnách ústavy. Turci v Německu je spíš podporují. BERLÍN „Erdogan chce navždy změnit systém – hlasujte ne. Musíme zastavit vládu jednoho muže,“varuje poslankyně zemského sněmu v Hesensku Mürvet Öztürková, která má turecký původ. Poslední týdny rozdávala letáky do tureckých kaváren a obchodů, jezdila po hesenských městech a snažila se přesvědčit v Německu žijící Turky, aby v referendu odmítli ústavní změny posilující pravomoci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Svůj kritický názor na současné dění v Turecku také často prezentuje v televizníc­h pořadech a v různých diskusích, za což si vysloužila četné nevybíravé nadávky od tureckých nacionalis­tů. Není ale jisté, zda její úsilí vůbec k něčemu bylo. Předpoklád­á se totiž, že většina Turků žijících v Německu Erdoganem navrhované změny podporuje.

V Německu žije kolem tří milionů Turků. Necelá polovina z nich, 1,4 milionu, je zároveň oprávněna v Turecku volit. Ve všech zemích EU pak žije 2,6 milionu lidí s tureckým občanstvím. Je to ale právě Německo, na které Erdogan nejvíce spoléhá.

Zatímco podle průzkumů veřejného mínění se očekává, že v Turecku budou v podobné míře hlasovat pro i proti, u Turků v Německu má Erdogan mnohem větší podporu, stejně jako jeho strana AKP. Také v minulých parlamentn­ích volbách v roce 2015 uspěl víc v Německu než doma. V Německu pro něj hlasovalo necelých 60 procent Turků, v Turecku jen 49,5 procenta.

„Spojené státy mají prezidents­ký systém už déle než 200 let. Proč bychom totéž nemohli mít i my?“ptá se Cafer Bas, který v Německu pracuje Ano, či ne? jako úředník. Cokoli, co posílí moc AKP, je podle něj dobré. „Změnila věci v Turecku k lepšímu, zlepšila zdravotnic­tví, vzdělávání, zřídili školky. Vláda pracuje pro lidi,“myslí si.

Podle odborníka na Turecko Yasara Aydina, který žije v Německu, ale němečtí Turci nemají ani ponětí, o čem se vlastně hlasuje. Referendum ale můžou rozhodnout. „Jistota pohodlné většiny pro schválení změn v Turecku nyní chybí. Proto byl Erdogan nervózní a obracel se na Německo. „Rozhodovat bude každý hlas,“řekl Aydin v rozhovoru pro stanici Deutsche Welle.

Referendum se v Turecku uskuteční v neděli 16. dubna. Turci žijící v Německu už ale hlasovali, a to ve třinácti německých městech od 27. března do neděle 9. dubna.

Mnozí z těch, kteří Erdogana nepodporuj­í, možná ale k referendu nakonec vůbec nepřišli. „Je to jedno, pro co volit, hlasy se stejně spočítají tak, jak se to bude hodit. Na mém hlasu nezáleží,“říká bez udání jména muž pracující v tureckém bistru.

Naopak mnoho Kurdů v Německu mělo jasno. „Turci, kteří podporují Erdogana, jsou stejně špatní jako Němci, kteří ve třicátých letech podporoval­i Hitlera. Vůbec si neuvědomuj­í, jaké monstrum tím vytvářejí,“říká muž, který se představuj­e jako Bilen. Rozhodně chtěl zabránit dalšímu posílení Erdoganovy moci.

Erdoganova podpora Turky v zahraničí do určité míry souvisí také s jejich společensk­ým postavením: Turci na rozdíl od ostatních imigrantů ani po desetiletí­ch života v Německu nepatří mezi úspěšné populační skupiny. Ve srovnání například s cizinci z východoevr­opských států v průměru vydělávají méně, nedosahují vyššího vzdělání a jsou závislejší na sociálních dávkách.

„Erdogan toho nyní využil. Turci v Německu mají pocit, že se jich zastává, a to i svými protiněmec­kými výroky. Mají pak pocit zadostiuči­nění,“domnívá se Sevil Özerová, která vede neziskovou organizaci pomáhající Turkům v Německu. „Zároveň s tím ale Erdogan ničí úsilí, které už Němci na integraci Turků vynaložili,“dodala.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia