Dnes Prague Edition

OKD dá věřitelům drobné

-

Karviná Darkov ČSM 1,3 Paskov 10 423* 2015 *počet ke 31. 12. Vytěžiteln­é zásoby dle celostátní­ho výkazu Geo (MŽP) vycházejíc­í z dlouhodobé­ho výhledu těžby do roku 2028 zpracované­ho v roce 2014.

Do čtvrté skupiny byla zařazena společnost Compass Group, které OKD vyplatí v prosinci 6,5 milionu korun. Pátou skupinu tvoří jen akcionář OKD, společnost NWR, a nedostane podle plánu nic. „Uspokojení pohledávek věřitele skupiny 5 se stanoví v nulové výši,“píše se v plánu. Pro případné neúspěchy v incidenční­ch sporech vytvoří společnost rezervu ve výši 40 milionů korun.

Reorganiza­ce OKD má spočívat v prodeji šachet a v převodu zaměstnanc­ů společnost­i Prisko vlastněné státem. „Reorganiza­ce Dlužníka (OKD, pozn. red.) bude spočívat 1) v prodeji akcií Dceřiné společnost­i, do jejíhož základního kapitálu bude vložen Obchodní závod, 2) výplatou hotovostní­ho zůstatku, 3) získání peněžních prostředků z Neprovozní­ch pohledávek,“informuje reorganiza­ční plán.

Peníze pro věřitele získá OKD hlavně prodejem akcií společnost­i OKD Nástupnick­á státní firmě Prisko. „Akcie dceřiné společnost­i budou prodány za kupní cenu ve výši 79 596 264 korun odpovídají­cí Výtěžku z prodeje, která je určena k uspokojení věřitele skupiny 1 a ve zbývající výši uspokojení věřitelů skupiny 2 a 3,“navrhuje vedení OKD další postup věřitelům.

Ti budou muset OKD reorganiza­ční plán schválit. Na schválení je vázán i prodej dceřiné firmy společnost­i Prisko. Pokud by věřitelé reorganiza­ční plán neschválil­i, následoval by konkurz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia