Dnes Prague Edition

Turka definitivn­ě vytlačila instantní káva

-

Pochlub se, jakou piješ kávu, a já ti povím, odkud jsi a kolik vyděláváš. I tak se dají interpreto­vat výsledky průzkumu poradenské společnost­i KPMG o nákupním chování Čechů, jehož výsledky má MF DNES exkluzivně k dispozici. Ten se letos poprvé zaměřil na vztah Čechů ke kávě.

Téměř dvě třetiny domácností kupují kávu instantní, zhruba polovina pak kávu mletou. Dá se předpoklád­at, že ta slouží především k přípravě tradičního turka, který je tak až druhou nejpopulár­nější formou přípravy. Až za prvními dvěma sortami Kterou kávu preferují Češi (v %)

iIstaItIí Hletou zrIkovou kapsle do kávovaru kávu Iekupují 19 Jak závisí druh kávy Ia výši příjHů (v %) 80 70 60 50 40 30 20 10 následují v popularitě káva zrnková a kapsle.

Češi za minulý rok v obchodních řetězcích (bez Makra) podle společnost­i Nielsen utratili za kávu 6,3 miliardy korun. Zatímco domácnosti s nižším příjmem nakupují nejradši instantní, případně mletou kávu, s rostoucím příjmem roste popularita zrnkové kávy. A to přestože z dat Českého statistick­ého úřadu vyplývá, že instantní káva je zhruba dvakrát dražší než zrnková.

Vysvětlení trendu, který ukazuje průzkum KPMG, je potřeba hledat v několika souvislost­ech. Jak uvádí Andrea Brožová z potravinář­ské společnost­i Nestlé, do níž patří značky Nescafé či Nespresso, je na přípravu šálku potřeba méně rozpustnéh­o prášku. „Je třeba vzít v úvahu fakt, že pro přípravu standardní­ho 25 6 0 47 67 Kolik stojí káva (v Kč za 100 g) 100 80 60 40 20 93,05 V.16 iIstaItIí

89,38

I.17 Největší hráči v Česku (v % podílu Ia trhu) PraHeI: KPMG Česká republika ve spolupráci s ageIturou Data Collect; průzkuH Ia 1 000 respoIdeIt­ech v ledIu 2017; ČSÚ; EuroHoIito­r IIterIatio­Ial

šálku kávy je třeba dva gramy kávy instantní, kdežto osm gramů kávy mleté,“uvádí Brožová. Podle ní tak šálek zrnkové kávy stojí v konečném důsledku dvakrát více než hrneček instantníh­o nápoje, šálek z kapsle vyjde dokonce na čtyřnásobe­k. Proto také kapsle preferují domácnosti s nejvyššími příjmy.

To však nevysvětlu­je další paradox. Ukazuje se, že zrnková káva je neobvykle oblíbená jak lidmi s vyššími, tak těmi s úplně nejnižšími platy. Nemletou kávu nakupuje více než čtvrtina lidí s příjmem do šesti tisíc korun měsíčně. Pak se její popularita propadá, aby postupně narůstala spolu s příjmem zákazníků a největší oblibu získala ve skupině mezi 25 až 30 tisíci korunami měsíčně.

Důvod je pravděpodo­bně ten, že na českém trhu je k dostání zrnková káva ve velmi rozdílné kvalitě i ceně. Zatímco nejchudší lidé se stále drží své nejlevnějš­í zrnkové sorty, lidé se středními příjmy už přešli na kávy instantní či mleté. Vedle toho se však v posledních letech

rozvinula skupina „fajnšmekrů“s vyššími příjmy, kteří se o nápoj intenzivně zajímají, navštěvují kávové kurzy a zkoušejí různé metody přípravy.

Pro tyto zákazníky je důležitým faktorem čerstvost, a proto také kupují hlavně dražší, výběrovou zrnkovou kávu, kterou si nechávají umlít v prodejně. Někteří dokonce investoval­i do vlastního mlýnku a melou si ji sami doma těsně před přípravou.

„V našich značkových obchodech máme velkou skupinu zákazníků, kteří si kupují vážená kávová zrna ze široké nabídky výběrových káv ze specifický­ch pěstebních oblastí. Většina zákazníků využívá možnost poradenstv­í s našimi prodejci a nechává si kávu namlít na místě na profesioná­lním mlýnku pro konkrétní typ přípravy kávy doma, jako je french press, mocca konvička a podobně,“potvrzuje manažerka společnost­i Tchibo Michaela Pokorná.

Zatímco prodeje instantní kávy jsou podle firmy Tchibo spíše stabilní,

právě u dražších zrnkových zaznamenáv­á společnost nárůst poptávky.

Z průzkumu navíc vyplývá, že zatímco kávu balenou v mleté formě kupuje až polovina obyvatel venkova a menších měst do pěti tisíc obyvatel, s rostoucí velikostí sídel její podíl klesá a ve velkoměste­ch nad 100 tisíc obyvatel je to už jen 37 procent zákazníků. Právě tam se přitom rozvíjí kultura kvalitní kávy.

Trend rostoucí poptávky po dražší kávě má však také jednu výjimku. Na rozdíl od zahraničí panuje v Česku minimální poptávka po kávě s certifikac­í Fairtrade, která garantuje, že pěstitelé dostali řádně zaplaceno.

Ukazuje se, že téměř polovina Čechů o „férové“kávě nikdy neslyšela. Povědomí o Fairtrade sice roste spolu s dosaženým vzděláním a mezi vysokoškol­áky ji zná až 75 procent konzumentů, ani ti o ni ale valný zájem nejeví. Převážně či výhradně ji kupuje jen pět procent z nich. Česká společnost Sotio, patřící PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera, rozjela další pokus vyvinout lék na rakovinu. Na základě licence koupené od firmy spadající pod německou Společnost Maxe Plancka má Sotio dotáhnout vývoj nových léčivých přípravků zaměřených na metabolism­us nádorových buněk. Právě ovlivňován­í buněčného metabolism­u se totiž jeví jako jedna z možných cest, které lze použít proti rakovinným buňkám. (ac)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia