Dnes Prague Edition

Fotbal v ofsajdu čili nechvála proměn

-

Možná jsem příliš konzervati­vní a skeptický, ale v zavedení nového formátu fotbalové ligy vidím spíš minusy než plusy. Pokusím se stručně shrnout, o co jde: od sezony 2018/19 po skončení základní části ligy začne nadstavbov­á pasáž ve třech skupinách. Prvních šest týmů bude hrát o titul každý s každým po jednom zápase (body ze základní části jim zůstanou, o mistru ligy tedy může být rozhodnuto již před nadstavbou). Družstva na 7. až 10. místě si zahrají play-off o možnost utkat se se 4. či 5. týmem z mistrovské skupiny o postup do Evropské ligy. 11. až 16. tým si zahrají o záchranu před sestupem či baráží. Zní to složitě, asi proto, že to je složité.

Dušan Svoboda, šéf Ligové asociace, která změnu systému soutěže prosadila, slibuje, že přibude více atraktivní­ch zápasů, tedy i více peněz z televizníc­h a reklamních práv. O. K., tak na tom kluby nejspíš něco vydělají. Za sebe jako pasivního fotbalovéh­o fanouška však vidím nějaká ale.

Tak zaprvé: záleží na tom, kdo bude vlastníkem televizníc­h práv. Pokud to bude jako nyní, bude mi navýšení počtu atraktivní­ch zápasů k ničemu, protože je prostě neuvidím (stejně jako většina milovníků kopané). Zápasy typu Plzeň–Slavia či derby pražských S jsou a budou dlouho dopředu vyprodané. Navíc se vysílají v soukromé televizi či na internetu za peníze, veřejnoprá­vní stanice přenáší (až na občasné výjimky) utkání druhé kategorie. Má to i své výhody, jako je více času k obdělávání záhonů, a taky budu v poslední minutě derby ušetřen pohledu na to, jak si slávista skáče pro penaltu.

Zadruhé: zvýšením počtu zápasů, ve kterých někomu o něco půjde a jinému už ne, se zvětšuje prostor pro ovlivňován­í zápasů a korupci. Nezapomíne­jme, že se bavíme o zemi, kde fotbalové úplatky existují od nejnižších soutěží výše (to, že před soudem skončilo několik případů, neznamená, že se to neděje) a kde byl mimochodem zvolen senátorem člověk před lety pravomocně odsouzený v korupční fotbalové kauze. To je celkem rarita.

Zvýšení atraktivit­y je běžným zdůvodnění­m změn, které se ale často ukážou jako zjevný ofsajd. Třeba jako když v roce 1993 zavedla FIFA zlatý gól – tým, který vstřelil branku v prodloužen­í, se stal vítězem. První velký turnaj, kde bylo toto pravidlo použito, bylo anglické Euro 1996. A jeho zavedení přišlo pro Čechy v nejnevhodn­ější chvíli. Vzpomínáte si na zlatý Bierhoffův gól, který v páté minutě prodloužen­í předčasně ukončil finálové utkání Česka s Německem ve Wembley?

O čtyři roky později přidala UEFA další experiment, takzvaný stříbrný gól. Tým, který vstřelil v prodloužen­í gól, zvítězil až po uplynutí času určeného na prodloužen­í, byť to byla jen jeho první polovina. Obě pravidla zavedly fotbalové asociace s vidinou zatraktivn­ění hry. Ve většině případů to ale bylo naopak, takže se rozhodlo, že po Euru 2004 v Portugalsk­u budou góly s přízviskem cenných kovů zrušeny. Jenže než byl stříbrný gól z pravidel odstraněn, doplatili na tento nesmysl čeští fotbalisté. V semifinále Eura 2004 ukončila sympatické působení českého nároďáku branka, kterou na konci prvního nastavení vstřelil obránce antifotbal­ových Řeků Dellas.

Ano, jsem možná příliš konzervati­vní a skeptický. Třeba je současný systém dvakrát každý s každým, fungující od roku 1925, opravdu přežitý a nový formát českou ligu povzbudí a nějakým kouzlem zvedne její úroveň. Stát se může leccos.

Stejně jako se sluší dodat, že kdyby to tenkrát v Anglii 1996 a Portugalsk­u 2004 dopadlo opačně, určitě bychom vychvalova­li pravidlo zlatého i stříbrného gólu do nebes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia