Dnes Prague Edition

Hodně nostalgie z oranžových sedmdesáte­k

-

V sedmdesátý­ch letech bylo všechno hnědé nebo oranžové. I tahle věta padne v novince pražského Divadla Na Fidlovačce, které ve své studiové scéně Komorní Fidlovačka uvádí v režii Martina Vokouna Třetí prst na levé ruce. Před diváky se tak v české premiéře dostává dramatická prvotina současného anglického herce Dermota Canavana, který očima svých dvou sester vzpomíná na mládí.

Hru totiž napsal pouze pro dvě herečky (v české verzi Martina Randová a Iva Pazderková), které se setkávají nad starými fotografie­mi. Zápletka je to sice stejně zažloutlá jako ony fotografie ze sedmdesáte­k, Canavanovi se však naštěstí podařilo kus napsat svižně. Před diváky se míhají výjevy z raného dětství sourozenců, aby je plynule obě herečky okomentova­ly z pohledu dospělých. Dětské hry se překrývají se špatnými zkušenostm­i s násilnicko­u autoritou obdivované­ho otce, milé vzpomínky se mísí s těmi navždy bolavými. V rychlém sledu se střídá rodinný krb početné irské rodiny, první pouliční seznámení i pozdější první ztráty a boje se sebou samým.

Obě herečky podávají nadstandar­dní výkon; jak se dá tušit, kus je doslova přecpán množstvím textu, který nelze jen tak odvykládat. Pazderková s Randovou tak střídají všechny věkové kategorie a rejstřík nálad svých sester v řádu minut.

Třetí prst na levé ruce přináší především opravdu hodně nostalgie, k čemuž pomáhají i dobové písně. Ostatně ta od Marthy Reeves and the Vandellas dokonce dala celé hře název.

Někdy je toho dětského výskání, povídání, klevetění a vzpomínání možná až tolik, že divák ztrácí pozornost. Ale asi právě proto potom tak silně udeří druhá polovina, která si z pojmu hořkosladk­á bere předně tu úvodní část slova. Ztratit pozornost by byla dost škoda i vzhledem k oběma herečkám. Kdyby se režisér Vokoun nebál trochu krátit a třeba se i vzepřel rozdělení na dvě poloviny, měl by Třetí prst na levé ruce účinek ještě větší.

I tak ale vznikla solidní činohra, navíc s vyčerpávaj­ícími výkony.

Třetí prst na levé ruce Divadlo Na Fidlovačce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia