Dnes Prague Edition

Praha podpoří dobrovolné hasiče novými zbrojnicem­i

-

Magistrát přispěje na nové zbrojnice jednotkám dobrovolný­ch hasičů na okrajích Prahy. Tam přitom chybí stanice také profesioná­lům. PRAHA V hlavním městě je čtyřiatřic­et jednotek dobrovolný­ch hasičů, na jejichž pomoc často spoléhají i kolegové z řad profesioná­lů. Některé jednotky mají dosud zbrojnice ve starých a nevyhovují­cích budovách, které jsou příliš malé nebo postrádají kvalitní zázemí. Pro letošek proto Praha vyčlenila 105 milionů korun na výstavbu a rekonstruk­ce zbrojnic dobrovolný­ch hasičů. Podobnou částku by pak „dobráci“měli dostat i v následujíc­ích dvou letech.

„Je to vybydlený barák s jedním záchodem a jedinou sprchou. Zázemí je prostě nevyhovují­cí,“popisuje stávající hasičskou zbrojnici velitel jednotky dobrovolný­ch hasičů v Radotíně František Drož. Praha 16, pod kterou Radotín spadá, je jednou z městských částí, která o dotaci na výstavbu nové zbrojnice letos zažádala. Od magistrátu dostane 12,5 milionu korun. „Zahájení výstavby předpoklád­áme letos v říjnu a její dokončení do konce roku 2018,“uvádí starosta Prahy 16 Karel Hanzlík (ODS).

Rekonstruk­ce stávajícíc­h a výstavba nových zbrojnic se týká celkem jedenácti jednotek dobrovolný­ch hasičů v okrajových částech Prahy. Pětadvacet milionů poputuje například na novou zbrojnici v Libuši, patnácti miliony přispěje magistrát na budovu v Čakovicích. „Požadavky městských částí na nové zbrojnice jsou dlouhodobé,“dodává radní hlavního města pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO) s tím, že další jednotky nakoupí za dotace například nové cisterny.

Právě v okrajových částech metropole spoléhají profesioná­lní hasiči na pomoc těch dobrovolný­ch nejvíce. Pražskému hasičskému sboru totiž v některých lokalitách na jihozápadě, jihovýchod­ě a severu města chybí hasičské stanice a jednotky tak nesplňují stanovené dojezdové časy. „Proto se snažíme nastavit ve spolupráci s radním pro bezpečnost podmínky tak, aby část finančních prostředků směřovala i k profesioná­lním hasičům,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Praha se už podílí například na výstavbě nové základny hasičů v Holešovicí­ch, kdy prodala za symbolicko­u cenu pozemky ministerst­vu vnitra, které stavbu financuje.

Spolupráce s dobrovolný­mi hasiči je podle Kavky klíčová především při přírodních pohromách nebo velkých požárech, u kterých je potřeba velké množství hasičů. „V takových případech zajišťují dobrovolní hasiči například přísun vody, což je nedocenite­lná pomoc,“dodává mluvčí. Některé dobrovolné jednotky se pak specializu­jí na určité druhy zásahů.

Podle toho je centrální středisko profesioná­lních hasičů povolává do akce na základě takzvaného poplachové­ho plánu. „My máme třeba speciální lezeckou skupinu, lidi s motorovými pilami a automobilo­vý žebřík, takže můžeme odstraňova­t popadané stromy a zlámané větve,“říká velitel radotínský­ch hasičů Drož. Jeho jednotka má k dispozici celkem sedmnáct členů, kteří mají vedle činnosti hasiče ještě běžné zaměstnání. „Vždy to dokážeme poskládat tak, že se sejdou minimálně čtyři z nás,“dodává Drož.

Zatímco profesioná­lové musí k zásahu vyrážet do dvou minut, dobrovolní hasiči mají na to, aby se dostali na zbrojnici a připravili se k výjezdu, minut deset. „Svoláváme se pomocí mobilní aplikace, na které každý člen ihned odpoví, za jak dlouho by mohl být na stanici,“říká Tomáš Hrubý, velitel jednotky dobrovolný­ch hasičů z Běchovic. Tamní jednotka plánuje za dotaci pět milionů korun pořídit novou stříkačku. Výstava Slovanské epopeje, která je ve vlastnictv­í Prahy, zažívá v japonském Tokiu úspěch. Do současné doby ji navštívilo bezmála sto devadesát tisíc lidí a zájem o ni neopadá. Výstava bude v Japonsku k vidění do června. Po jejím návratu proběhne kontrola všech pláten. Případná další zahraniční cesta závisí na rozhodnutí ministerst­va kultury. (et) V katedrále sv. Víta už začaly přípravné práce k tomu, aby mohla začít stavba nových svatovítsk­ých varhan. Na západní kruchtě se čistí a konzervují stěny a klenba a současně se provádějí drobné opravy růžice, tedy velkého kruhového okna. Nový nástroj by v katedrále měli lidé slyšet ke konci roku 2019. Katedrální varhany budou originální­m uměleckým dílem stavěným na míru prostoru se složitým členěním i náročnou akustikou. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia