Dnes Prague Edition

Řízný bek a milovník AC/DC, který je vděčný za místo v týmu

-

VLiberci se narodil, v klubu se učil hokej a také tu strávil drtivou část kariéry. Nemůže být většího patriota a srdcaře. Lukáš Derner není hvězda, jde o řízného defenzivní­ho obránce, ale na severu Čech ho mají rádi.

Skromný a nenápadný chlapík trpělivě plní rozkazy trenérů, a přestože už je v Kristových letech, možná nejvíc z celého týmu oceňuje, že může hrát za Bílé Tygry. „Moc dobře si uvědomuju, že jsem součástí party, která je podruhé za sebou ve finále,“říká.

Derner nepovažuje úspěchy za samozřejmo­st. Ví, že kvalitní kádr a ekonomická stabilita nutně nemusí přinést sportovní výsledky. V živé paměti má letité strádání, opakující se zklamání a především chvíli, kdy klub v posledním kole baráže zachraňova­l extraligu.

„Ta doba je naštěstí pryč a teď válíme díky příchodu kondičního trenéra Aleše Pařeza, který tu začal realizovat svou vizi. Jeho přístup byl pro nás novinkou, ale věřili jsme mu a na ledě to bylo brzy znát. Důležitý je pochopitel­ně i systém trenéra Pešána,“vypráví.

Řízný bek, který miluje říznou muziku AC/DC, si v hokeji musel všechno vydřít. Zpočátku se dlouho nemohl napevno usadit v libereckém týmu, často žehral na příchody zvučnějšíc­h obránců, a tak dvě sezony po sobě musel na hostování do Plzně.

Od roku 2008 je nepřetržit­ě pod Ještědem, přitom tehdy v létě silně uvažoval o odchodu do zahraničí. Zůstal a stal se z něj jeden z klíčových hráčů, spolehlivé výkony ho dokonce vyšvihly do reprezenta­ce.

V ní se sice nikdy natrvalo neusadil, ale v Liberci je už stálice dávno. Především díky spolehlivo­sti a obětavosti, což se odráží v jeho pozitivní bilanci plus/minus.

„Tak jen doufám, že to dotáhneme do vítězného konce jako loni,“přeje si před finále s Kometou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia