Dnes Prague Edition

Jak Sobotka čistil, až vyčistil

Už dlouho nebyla ČSSD tak semknutá jako dnes. V panice ze ztráty pozic vypudila vnitřní opozici a snaží se ubránit, co jí ještě zbylo. O to hůře se ale bude hledat Sobotkův nástupce.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vposledníc­h týdnech padají v sociální demokracii oponenti předsedy Bohuslava Sobotky jako mouchy. Nejprve ohlásil úplný odchod z politiky vlivný poslanec Jeroným Tejc, v posledních letech nejhlasitě­jší kritik poměrů ve straně. Po něm bývalá ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Také neřízená střela Vítězslav Jandák, rovněž bývalý ministr. A naposledy se kácí nejpopulár­nější hejtman Jiří Zimola, kterého si stoupenci kritičtějš­ích názorů ve straně opatrovali na střídačce, aby mohl naskočit hodně vysoko do hry, až nastane ten správný čas.

Mizení oponentů z významných postů a ze stranickýc­h kandidátek pro podzimní volby není jen dílem ďábelské strategie předsedy Sobotky, jak úplně zlikvidova­t konkurenci v partaji. Mnohdy pomohla náhoda nebo vnější okolnosti. Ostatně hlavní oponenti se před čtyřmi lety vyautovali sami zbabraným lánským pučem. Sobotka už tehdy odmítl rady ke smířlivějš­ímu tónu a rozhodl se vyhrát tento střet 10:0, i s tím rizikem, že úplně odstavená konkurence mu dá v příštích měsících a letech zabrat víc než konkurence spolupracu­jící.

Ale nestalo se, neformální­ho lídra kritiků Michala Haška loni zlomilo až třetí místo ČSSD v krajských volbách na jižní Moravě, partajní ikonu Zdeňka Škromacha zase dorazila senátní prohra s neznámou lidoveckou starostkou. Vlastně i Tejc se poroučel sám, dobrovolně a nečekaně, a stejně tak Zimola, tedy pokud Sobotkovi lidé kauzičce s přeplácený­m šéfem jihočeskýc­h nemocnic a chatou pro hejtmana sami trochu nepomohli na světlo. Strana bez akordu Je pravda, že exodus v ČSSD má spojující prvek: jde o lidi, kteří ve straně prohráli svůj boj. Neuspěli ve volbách, na sjezdu nebyli zvoleni do vedení, nedostali se na volitelná místa kandidátek. Vliv samotného předsedy a atmosféry, kterou v sociální demokracii nastolil, ale nelze pominout, protože prostoupil­a veškeré dění v partaji.

Sobotka se už od časů dávného soupeření s Haškem a zejména pak od lánského puče obklopil pretoriáns­kou gardou svých nejvěrnějš­ích. A s její pomocí začal stranu systematic­ky čistit. Obsazování­m lidí do funkcí, odstavován­ím rebelů, sestavován­ím kandidátek, hlasovacím­i dohodami na sjezdech. To vše s preciznost­í jemu vlastní: ačkoliv není Sobotka žádný ranař, má jinou nebezpečno­u vlastnost, a tou je výdrž.

Ne vždy byl sice úspěšný na sto procent, někdy musel přistoupit na dílčí kompromisy (tandem s Milanem Chovancem), zaříznout svého spojence (Jiří Dienstbier) nebo i uhnout s politickým kurzem (návrat ze středu doleva). Výsledkem čtyřleté očistné mise nicméně je, že vnitrostra­nická opozice v ČSSD dnes fakticky nee- xistuje, minimálně nemá jasnou strukturu a zřetelné mluvčí. Je jedno, zda se podíváte na sjezdem zvolené vedení, na širší předsednic­tvo a ústřední výbor anebo na čela kandidátek, vždycky jsou tam bezpečně prověření Sobotkovi věrní: Jan Hamáček, Alena Gajdůšková, Jan Birke, Roman Sklenák, Kateřina Valachová, Roman Váňa, Richard Dolejš...

Dopracoval-li se Sobotka v sociální demokracii k absolutní moci, získal s ní ale také absolutní odpovědnos­t. Od slabého vítěz- ství v parlamentn­ích volbách na podzim 2013 už strana nevyhrála nic, v některých volbách dokonce ostudně paběrkoval­a. Preference setrvale padají a dávno už prorazily hranici 15 procent. Nepomohlo ani, když Sobotka na nátlak strany změnil kurz. Návratu z vandru za středovými liberály a zacílení zpět na tradičního levicového voliče už ale lidé neuvěřili: ať Sobotka před volbami uplácí tradiční příznivce ČSSD sebevíc, paradoxně to tentokrát vůbec nezabírá. A že se předseda snaží, až je nad Lidovým domem rudo!

Pokud říjnové volby dopadnou pro ČSSD tak, jak naznačuje dlouhodobý vývoj preferencí, a pokud Sobotka po oznámení volebního výsledku nevyrukuje s věrohodným plánem, jak z druhého místa sestaví vládu „všichni proti Babišovi“, bude se od něj očekávat vyvození absolutní odpovědnos­ti. Což ale znamená rychlé nalezení jeho nástupce.

Po krachu jednoho vedení a jedné strategie by měl zákonitě přijít na řadu ten, kdo přece už měsíce a roky říkal, že jde strana po špatné cestě. Ale kde někoho takového vzít? Ucelenější alternativ­u předkládal v minulých letech jedině Tejc, ten už ale bude na cestě do advokacie. Mohl by se sice vrátit, třeba v čele celé armády stranickýc­h exulantů, ale má to háček. Tejc bude bez poslanecké­ho mandátu, takže by musel partaj koučovat jako kdysi Mirek Topolánek ze sněmovní galerie.

Formálně bude sice na řadě první místopředs­eda Chovanec, ale co je to za alternativ­u, když se za minulé roky lišil od Sobotky jen hlasitější­m řinčením zbraní před uprchlíky? Podobně to sice má i stoupající hvězda strany Lubomír Zaorálek, ale ten si jednak na poslední chvíli drží od Sobotky alespoň jemný distanc a jednak si zvyšuje popularitu na mediálních kauzách typu misionáře v Súdánu nebo potrefené manželky ambasadora v Bernu. Úplně ze hry není ani Zimola, ale až podle toho, jak moc ho aféra s chatou poškodí a také zda se z posledního místa kandidátky dostane do Sněmovny. A možná se zjeví někdo zcela nový.

Úplně nejhorší by pro ČSSD bylo, kdyby i hrozící volební propadák hodila za hlavu. A spokojila se s tím, že jako střední či menší strana se musí ještě více semknout, aby lépe přestála zlé časy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia