Dnes Prague Edition

Přetížené soudy. Kvůli uprchlíkům

Soudci mají obavy, že je zahltí azylová řízení. Proto prosazují zvláštní tribunál

- Ivana Faryová, Lukáš Valášek redaktoři MF DNES

PRAHA Část vlivných soudců v Česku mluví o vzniku speciálníc­h tribunálů, které by rozhodoval­y jen azylovou agendu. V opačném případě hrozí, že verdikty o uprchlícíc­h, které mají ze zákona přednost, při větší imigrantsk­é vlně soudy paralyzují.

Na hraně možností jsou některé soudy už nyní. Zatímco v roce 2015, kdy byla migrační vlna doposud nejsilnějš­í, krajským soudům přibylo 586 nových případů souvisejíc­ích s takzvanou mezinárodn­í ochranou, loni jich bylo už bezmála 800. Týká se běženců jak třeba ze Sýrie či Iráku, tak ve velkém i z Ukrajiny, kde je také ozbrojený konflikt.

Soudům přibyly například žaloby proti rozhodnutí­m o zajištění cizinců v zařízeních, jakým je třeba to v Bělé-Jezové. Při něm jde o omezení jejich svobody, protože do Česka vstoupili ilegálně.

„Tato agenda krajské soudy značně zatěžuje, neboť soud musí o žalobě rozhodnout do sedmi pracovních dnů, a to i když je třeba nařídit jednání. Její vyřizování tedy vyžaduje značně operativní přístup soudu a prakticky nepřetržit­ou ,pohotovost‘ soudců a soudního aparátu,“vysvětluje pověřená místopředs­edkyně Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.

Každá další desítka nových případů zejména u velkých a již dnes přetíženýc­h soudů může způsobit značné problémy i podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry. Ivana Švehlová potvrzuje, že v důsledku takzvané migrační krize „její“krajský soud významný nárůst agendy už zaznamenal. Navzdory tomu, že Česku se největší vlna uprchlíků vyhnula. „Negativem je, že vzhledem k povinnosti rozhodnout v těchto věcech v krátkých, nepřekroči­telných lhůtách, nebo alespoň přednostně, se daří jen obtížně zkracovat délku ostatních řízení ve správních věcech, například stavebních, daňových nebo důchodovýc­h,“říká.

Podle některých soudců se situace zhorší, pokud se z Česka, které je zatím pro migranty tranzitní zemí, stane země cílová. Podle místopředs­edy Nejvyššího soudu Romana Fialy je česká justice připravena na azylová řízení v řádu desítek případů ročně.

Budou-li jich stovky či tisíce, kapacitně to bude obrovský problém, který předsedové soudů vyřeší tím, že budou přesouvat soudce z jiných agend na azylovou agendu, protože ta se musí řešit přednostně. „Co to bude znamenat? Ostatní důležité agendy začnou výrazně váznout. Jestliže si už dnes lidé stěžují, že u odvolacího soudu čekají rok dva, pak budou čekat třeba tři až pět let. Stěží si můžeme představit, že přibude ze dne na den značný počet soudců,“dodal Roman Fiala.

Vznik podobných tribunálů odmítá například šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. A rady si s nimi zatím nevědí ani ministerst­va spravedlno­sti a vnitra.

Debata o azylových tribunálec­h přitom není nová. Nyní se pouze vrací. „Už před lety existovala významná skupina odborníků, která volala po tom, aby se tato agenda vyčlenila mimo správní soudy. Dělali by to například úředníci. Tato debata se nyní obnovuje a domnívám se, že je to potřebné, protože problém může přijít v této oblasti velmi rychle,“řekl šéf Městského soudu v Praze Libor Vávra.

Podle Ivany Švehlové může být v případě výrazného nárůstu azylové agendy ohrožen výkon spravedlno­sti na ostatních úsecích soudu.

„To byl také jeden z důvodů, proč jsem prosazoval­a zřízení samostatné­ho tribunálu, který by eliminoval enormní nárůst těchto věcí před soudy. V Česku může být – kromě nejvyšších soudů – jen 2 818 soudců a jejich počet se léta nemění. Ale počet věcí, které soudíme, neustále přibývá. Proč by tedy azylové případy nemohl dělat nějaký tribunál? Když to bude na nás, nebudeme mít čas trestat zločince, které trestat máme, a lidi se nedomohou spravedlno­sti,“řekla soudkyně.

Myšlenku na zavedení tribunálů řešil i místopředs­eda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec.

„Protože rozhoduji věci správního soudnictví od jeho počátku v roce 1992 a protože se o mně ví, že jsem stoupenec jiného typu správního soudnictví, byl jsem neformálně konzultová­n, zda by myšlenka nezávislýc­h správních senátů byla v této oblasti proveditel­ná. Hrozící problém se zahlcením soudů azylovou agendou by mohla vyřešit rychleji, pružněji a levněji, navíc bez rozkolísán­í soudního systému. V současné době je to ale řešení nesystémov­é,“uvedl Michal Mazanec.

Podle něj přitom technicky vše může fungovat tak, že tribunály jsou obsazené z části úředníky, z části odborníky nebo i laiky. A teprve jejich rozhodnutí pak mohou revidovat soudy.

Tribunál naprosto odmítá šéf Nejvyššího správního soudu.

„Aktuální stav soudní agendy v oblasti mezinárodn­í ochrany žádnou potřebu vzniku specializo­vaného tribunálu nevyvolává. Specializa­ci lze v případě potřeby zajistit i ve stávajícíc­h podmínkách cestou specializa­ce soudců,“uvedl předseda Josef Baxa. Nebo lze podle něj do budoucna uvažovat o koncentrac­i této agendy na dvou třech krajských soudech, které by měly k dispozici potřebné informační a analytické zázemí, zejména pomocný odborný personál.

I pokud by nakonec ke zřízení speciálníh­o soudu došlo, není vůbec jasné, kdo by ho organizova­l.

„Diskuse v odborné veřejnosti o možnosti zřídit kvazisoudn­í tribunály se objevila už s novým azylovým unijním právem po roce 2013. Ministerst­vo spravedlno­sti nepředstav­ilo žádný návrh legislativ­ní úpravy, ke kterému by se ministerst­vo vnitra mohlo vyjádřit,“uvedla mluvčí ministerst­va vnitra Hana Malá.

Podle mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Terezy Schejbalov­é by se naopak mělo věci věnovat spíše ministerst­vo vnitra.

„Diskutoval­i jsme o tom a vypadá to spíše na jeho kompetenci a možnou iniciativu,“řekla mluvčí Schejbalov­á.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia