Dnes Prague Edition

High-tech mění prastaré čínské Dušičky

Tradice

-

Během svátku Čching Ming se teď v dubnu miliony Číňanů poklonily svým mrtvým předkům. High-tech vymoženost­i však čím dál víc ovlivňují i tuto prastarou tradici.

Prastarý svátek, známý v Číně také jako „den uklízení hrobů“, se tradičně odehrává v „přítomnost­i“zemřelých předků. Hroby se nejen zametají, ale také zdobí proutím a květinami, a především – přinášejí se misky s rýží, vínem a dalšími pochutinam­i jako obětiny. Ať se předkové alespoň jednou za rok pořádně pomějí!

V posledních letech však do oslav Čching Mingu, jakýchsi čínských Dušiček, který nezlikvido­vala ani nejhorší léta nechvalně proslulé kulturní revoluce, pronikají moderní vymoženost­i. Mobily, tablety a tak podobně.

S jejich pomocí se virtuálně účastníte obřadu, byť jste fyzicky na druhém konci planety.

Letos třeba jeden „pokrokový“hřbitov v Nan-ťingu nabídl speciální službu pro časově vytížené truchlící. Když se zkrátka někdo nemůže ke hrobu předka dostavit osobně, popisoval časopis Beijing News, zaměstnanc­i hřbitova Jü-chua-tchaj Kung-te-jüan vše vykonají za něj. Očistí hrob, přinesou obětiny. Klient pak sleduje obřad v přímém přenosu přes speciální aplikaci.

Čím dál víc hřbitovů provozuje on-line vzpomínkov­á místa, kde lze zemřelé uctít zapálením virtuální svíce či nákupem virtuálníc­h dárků, uvedl server BBC. Některé také zavedly umísťování QR kódů na náhrobní kameny. Kódy nesou spoustu informací o zemřelém a jejich Barevná show

přečtení pomocí speciální aplikace pro mobil umožní přístup k interaktiv­ním materiálům – třeba fotografií­m a videím blízkých.

Pekingský hřbitov Čchang-čching šel ještě o krok dál. Zrušili tam hroby, zemřelého zpopelnili a popel uložili do biologicky rozložitel­né urny. Pozůstalí pak dostanou pamětní plaketu s vyrytým QR kódem – jakýsi virtuální hrob. Když nic jiného, tak to šetří místo, a to v Číně opravdu není zanedbatel­né.

Sociální psycholog Lin Ťie-min ze Šanghaje nevidí nic špatného na tom, že si čím dál víc Číňanů připomíná svátky předků na internetu. „Do virtuálníh­o prostředí přenášíme celý reálný svět, ale prožitky zůstávají stejné,“uvedl s tím, že i když se lidé vypraví na skutečný hřbitov, mají stejně se zemřelými „kontakt“jen ve své fantazii. „S pokrokem techniky se mění nástroje, ale smysl toho všeho, tedy chvíle zamyšlení a vzpomínání, zůstává stále stejný,“dodal Lin Ťie-min. Mobil a nebožtíci Obětiny

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia