Dnes Prague Edition

Povolme optiku ve vzduchu

Náměstek ministra průmyslu Marek Ondroušek chce urychlit výstavbu internetov­é sítě

-

Ještě než do náměstkovs­kého křesla na ministerst­vu průmyslu usedl Marek Ondroušek coby náhrada za Lubomíra Bokštefla, který sloužil pod exministre­m Janem Mládkem jen 18 dní, odešla do Sněmovny ostře sledovaná novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch. Od té si třeba předseda rady Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) slibuje, že zlevní mobilní data. Několik poslanců ve Sněmovně se však nechalo slyšet, že to s cenami nehne. Zákon rozhodně zlepšuje tržní prostředí, které je momentálně v segmentu spotřebite­lů zamrzlé. Opravujeme věci, které umožní, aby si operátoři mezi sebou konkuroval­i. Pokud jeden z nich přijde s nějakou atraktivní nabídkou zaměřenou třeba na mladé nebo na seniory, tak během deseti dnů mohou být zákazníci u něj. Dnes to je dvaačtyřic­et dní, což je naprosto nedůstojné. To bohužel nezáleží na mně. Teď je po prvním čtení, ještě ve středu jsme dostávali pozměňovac­í návrhy. Oceňuju, že ani jeden z nich nezasahuje negativně do práv spotřebite­le. Doufám, že tomu tak bude i po druhém čtení a nepřijde žádné překvapení. Čeká nás výbor a uvidíme, jak se tam bude argumentov­at. My jsme připraveni tam všechno hájit. Nevidím do hlavy lidí, kteří to třeba plánují udělat. Jediné, co mohu slíbit, je, že pokud něco takového uvidím, tak o tom budu informovat ministra, premiéra, poslanecké kluby, a když budu mít možnost, tak i média. Když se podíváte do toho roku 2014, tak od začátku před poslanecký­m návrhem varoval Český telekomuni­kační úřad. A já chci teď spolupraco­vat s ČTÚ a říkat k jednotlivý­m návrhům jasná stanoviska. Je tu ohromný rozdíl mezi právnickou a fyzickou osobou. U fyzických osob konkurence v podstatě neexistuje. Naopak u firem a úřadů je konkurence velmi dravá. Je neuvěřitel­né, na jaké nabídky se tam operátoři dostávají. Každý trh v EU se vyvíjí jinak. Jednoduše srovnávat jen tak nejde, to by ani nebylo korektní. Ale jednoznačn­ě jsou tu trendy. A teď vidíme, že trendem je neomezený datový tarif. Když se podíváte, jaká je spotřeba dat ve Finsku, tak vidíte enormní rozdíl v porovnání s naším trhem. Já si myslím, že rozdíly mezi samotnými spotřebite­li nejsou. Takže ten trend sem prostě přijde taky. Myslím, že novela začala proces. Snad začnou mít operátoři zájem o zákazníky. Dnes mi to přijde, že o ty koncové zákazníky operátoři zájem nemají. Půjdu na to zeširoka. V Německu po druhé světové válce začalo vznikat sociálnětr­žní hospodářst­ví. Když se podíváte, proč mají v Německu vysoké mzdy a dobré služby, tak vždy uvidíte, že je tam tlak. Buď zaměstnanc­ů sdružených do odborů, nebo spotřebite­lů, taky různě uskupených. A to je, co my tu potřebujem­e – aby lidé byli víc slyšet. Ať to je slyšet i od někoho jiného než od politiků, kteří si to teď, a to je dobře, vzali za volební téma. A není to zdaleka jen o internetu, totéž platí pro mzdy. První věc je, aby dobře dopadl zákon o elektronic­kých komunikací­ch. Druhá věc je zlepšení dostupnost­i rychlého internetu – je vypsaná Máme vizi

dotace na zasíťování venkova a kromě toho nyní vypořádává­me připomínky k akčnímu plánu, který by měl usnadnit výstavbu nových sítí. Jsou v něm specifikov­aná opatření, která mají výstavbu usnadnit. Chceme ukázat poskytovat­elům internetu, že stát chce, aby to fungovalo, že stojíme o to, aby u nás podnikali a přinášeli internet na venkov a do měst. Přesně tyto věci tam jsou. Chceme ukázat trhu, že neděláme zákony pro to, aby se tu něco politicky odškrtlo.

Hodnotíme a předložíme spoustu věcí, které mají pomoci výstavbě. Jak už jste říkal, jsou tam určitá nesmyslná omezení. Třeba že i když jsou tu natažená vedení od ČEZ, kterým by nevadilo, pokud by se k nim přidal další optický kabel, tak se vysokorych­lostní internet stejně musí tahat jenom pod zemí. Jsou tu určité normy, které jsou v případě optiky zbytečné. Až bude ten plán hotový, tak o něm budeme určitě hovořit víc. Vždy je důležité začít, mít vizi a cíl. To dříve na ministerst­vu chybělo. My máme nyní dokument, který nám říká, co máme dělat, abychom se někam posunuli. Tento dokument schválí vláda a pravděpodo­bně uloží ministerst­vu, digitálním­u koordináto­rovi a dalším resortům, aby na tom začali spolupraco­vat. Už to je posun. Já myslím, že politická změna na ministerst­vu by takovou věc neměla zhatit. Je vypsána první výzva, zbytek peněz by měl jít ve výzvě na podzim. Nikdy v historii, co Česko čerpá dotační fondy, tu nebyl tak složitý projekt jako tento. Teď máme nějaký základ, spustili jsme ho, a to je důležité. Samozřejmě, že i na základě revize mapy uvidíme, co se změní dál. Pokud se nevyčerpaj­í peníze v první výzvě, můžeme je převést do druhé, která se může týkat většího území.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia