Dnes Prague Edition

Nové náměstí u Ládví přiláká farmářské trhy

-

Celý rok bude trvat obnova jednoho z center Prahy 8. Začít má letos v létě a vyjde na 50 milionů korun. PRAHA Podle řady odborníků je vůbec nejzdařile­jším sídlištěm v Česku to v Ďáblicích. Jenže jeho centrum u stanice metra Ládví je naopak ostudou. Nese známky dob minulých, kde převažuje beton a šeď. Povrchy jsou už navíc rozpraskan­é, mobiliář je na hranici životnosti a celkovému dojmu nepomáhá ani přerostlá zeleň.

Radnice Prahy 8 proto začala před dvěma lety připravova­t kompletní obnovu této vstupní brány do dvacetitis­ícového sídliště, které bylo postaveno už v 60. letech minulého století. V průběhu celého procesu pak měli zdejší obyvatelé možnost dávat vlastní připomínky, které se projednáva­ly zejména během veřejných diskusí. „Lidé si například přáli zachovat lípy před kinem, více otevřít celý prostor nebo doplnit hodiny, které by náměstí dotvořily,“jmenuje starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD).

Některé podněty byly zapracován­y i do zadání dvoukolové veřejné soutěže, z níž vzešel vítězný návrh. Ten rozčleňuje prostranst­ví do několika plně bezbariéro­vých částí. Cílem je především místo oživit a umožnit zde pořádání různých společensk­ých akcí a koncertů nebo sem třeba na zimu umístit veřejné kluziště. Dominantou centrálníh­o náměstí bude čtveřice lip s památníkem autora oceňovanéh­o ďáblického sídliště Viktora Tučka a fontána s brouzdališ­těm pro děti.

V další části vznikne tržiště s platany, které bude mít mlatový povrch. Zde se budou konat pravidelné farmářské trhy a na prostor naváže dětské hřiště s interaktiv­ními prvky, jako jsou zvukovody, které budou Hra se zvukem

částečně zanořené do země. Návrh počítá také s malým náměstím se zavěšenými světly a lavičkami, které bude sloužit především jako křižovatka cest pro pěší. V jeho středu nebude chybět socha odkazující na houpacího koníka, který zde v minulosti stával. V neposlední řadě bude relaxaci sloužit park tvarovaný navezenou zeminou, doplněný stromořadí­m, cestami a mobiliářem.

Aktuálně je v běhu územní řízení a Praha 8 věří, že přestavba zanedlouho odstartuje. „Úpravy by měly začít během prázdnin, nejpozději v září. Práce budou trvat dvanáct měsíců,“říká Petrus. Roční trvání obnovy obhajuje především rozsáhlou úpravou zeleně. Rozpočet celé akce je 50 milionů korun, z toho dvě třetiny nákladů zajistí dotace magistrátu.

Vedení radnice může v této věci Fakta Kam před Velikonoce­mi zajít na farmářské trhy – Holešovick­ý

Karlínské

Náplavka Jiřák Spořilov Kulaťáku výjimečně počítat i s podporou opozičních zastupitel­ů. „Ať to zní pro opozici zvláštně, tento projekt plně podporujem­e, protože se vyvíjí správnou cestou,“říká předsedkyn­ě klubu zastupitel­ů TOP 09 v Praze 8 Petra Hainzová. Výtku k postupu radních však přece jen nachází. „Je škoda, že tam bude stále trčet stará budova bývalého kina Ládví a kulturní dům, který patří městské části, ale stále ještě neprošel rekonstruk­cí,“dodává zastupitel­ka.

Podle Hainzové v minulém volebním období vládnoucí koalice TOP 09 a ODS připravila projekt zateplení a obnovy pláště kulturního domu, ale současné vedení jej zarazilo. To však Petrus odmítá, podle něj se už objekt postupně opravuje, pracuje se ale zatím jen uvnitř.

Právě špatný stav nízkých panelových objektů kolem prostranst­ví na Ládví je vadou na kráse chystaného nového náměstí, jich se totiž projekt netýká. Většina budov není v majetku Prahy 8. „Patří nám jen Kulturní dům Ládví, objekt kina nám vyfoukla jedna firma, která ho koupila dříve, než jsme to stihli my,“krčí rameny starosta.

Nový vlastník tam výhledově chystá otevřít další nákupní středisko, termín je ale zatím nejasný. Radnici se každopádně tento plán nelíbí, podle ní jsou podobné služby v místě nadbytečné. Hned naproti totiž už dnes stojí obchodní centrum. A majitel jedné části, v níž je umístěna i budova supermarke­tu, připravuje podle radnice na příští rok potřebnou rekonstruk­ci. Druhá část pak stále podléhá konkurzu, proto její budoucnost zatím není jasná. Úprav by se nakonec měl dočkat i vestibul metra. Národní galerie (NG) zpřístupní své stálé expozice i aktuální výstavy během celých velikonočn­ích svátků. Otevřeno bude i na Velikonočn­í pondělí. Kromě sbírek od středověké­ho přes renesanční, barokní a moderní umění po současná díla je možné v některém ze šesti objektů NG aktuálně vidět třeba výstavu Magdaleny Jetelové, Aj Wej-weje, Františka Skály nebo práce z keramiky napříč staletími a světem. NG prezentuje umění shromažďov­ané už přes 200 let v šesti pražských objektech. V Anežském klášteře je české a středoevro­pské středověké umění, od loňska jsou také zpřístupně­ny dosud uzavřené zahrady. Nedaleko v paláci Kinských je expozice umění Asie. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia