Dnes Prague Edition

Nevidomí se učili orientovat v metru

-

HOLEŠOVICE Na 150 nevidomých dnes navštívilo metro v době, kdy kvůli výluce nejezdily vlaky. Mohli si nejen zblízka a v klidu osahat a hůlkami oťukat soupravy metra, ale také vstoupit do kolejiště a vyzkoušet si, co dělat, když člověk do kolejí spadne. Pražanům, kteří metrem jezdí denně, ale i návštěvník­ům z Chebu, Plzně či Brna, se prohlídka stanice Vltavská i vlaků metra líbila a oceňovali ji.

Z iniciativy Sjednocené organizace nevidomých a slabozraký­ch a Konzervato­ře Jana Deyla, jejíž studenti také přišli, se taková akce konala v metru poprvé. „Dnešek slouží k tomu, abyste si vy, lidé s určitým handicapem, osahali úskalí, která při cestování dopravními prostředky jsou, a v metru zejména. V nastartova­né soupravě si můžete vyzkoušet, co to znamená, kdybyste si hůlkou špatně vyhodnotil­i, že nenastupuj­ete do vozu, ale spadli mezi vozy. Tady k tomu máte ideální příležitos­t,“přivítal návštěvník­y vedoucí odboru řízení provozu metra Josef Jeníček.

Nevidomí si mohli sednout za řídicí pult řidiče metra, zkusit signalizac­i, která upomíná na zastavení vlaku ve chvíli, kdy je někdo v kolejišti. Řidiči jim popisovali, jak se vlak zastaví a co se v tu chvíli děje s dalšími soupravami za ním. Hasiči pak lidem pomáhali vstoupit do kolejiště, kde si nevidomí pomocí hůlky či rukou zkoušeli, jak daleko a vysoko je k nástupišti, které části jsou nebezpečné a jak se zachránit, když už se vlak blíží. „Už vím, co dělat, když tam spadnu. Lehnout na břicho do kolejí, připažit, přinožit a čekat. Souprava nade mnou úplně v klidu v pohodě projede, což jsem se teď dozvěděl,“řekl návštěvník Zdeněk Vajner. (ČTK) Osahat nanečisto

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia