Dnes Prague Edition

Turci v Německu – jasné ano

-

ANKARA Vedle zhruba 55,3 milionu voličů v Turecku mohly v referendu hlasovat i téměř tři miliony Turků žijících mimo svou vlast. A právě v zahraničí vítězili mezi Turky zastánci změn ústavy s větším náskokem než doma. Pro posílení prezidents­kých pravomocí se vyslovilo zhruba 59 procent hlasujícíc­h příslušník­ů diaspory.

Například v Německu změny ústavy podle agentury Anadolu podpořilo na 63 procent tureckých voličů, kteří se dostavili k urnám. Volební účast mezi Turky tam činila asi 50 procent, reformu tak podpořilo přes 400 tisíc lidí.

V Německu, podobně jako v Nizozemsku či Rakousku, se tamní úřady kampani tureckých politiků mezi jejich krajany bránily, k velké nelibosti Ankary. „Je dobře, že skončila volební kampaň, v níž se tak tvrdě bojovalo, a to i zde, v Německu,“připomněl včera německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

V Rakousku pro posílení pravomocí tureckého prezidenta hlasovalo

Zatím to vypadá, že volby, při nichž Turecko zvolí do svého čela jediného člověka – prezidenta i premiéra v jednom, budou za dva roky. Teoreticky je ta pozice volná pro kohokoliv, prakticky však mají Turci jasno. „Myslím si, že vyhraje Erdogan. Tak to je vždycky. Podvádí se a on nakonec zvítězí,“řekla mi odevzdaně 19letá studentka Denis. Rychle dodala, že ona hlasovala proti ústavním změnám.

Jak kdo hlasoval, je už teď jedno. Svědomí zpytují jen ti, kteří se rozhodli k urnám nejít. To je i případ zhruba třicetilet­ého Efe Safaka. „Nevolil jsem. Nejsem odsud a musel bych jet daleko,“říká u cigarety. Do Istanbulu přijel za snoubenkou a jeho domovské město Eregli odhlasoval­o reformu jedním z nejtěsnějš­ích rozdílů – 50,2 ku 49,8. „Je mi to trochu líto,“přiznává Safak. dokonce téměř 73 procent tamních Turků, což představuj­e necelých 18 000 lidí. Erdoganovu reformu silně podpořili například také ve Francii (64 procent, přes 90 tisíc lidí), v Belgii (75 procent) a Dánsku (60 procent).

Ve Švýcarsku či ve Švédsku naopak byli místní Turci více proti změnám ústavy, odmítlo je tam přes 60 procent zúčastněný­ch voličů. A proti se z více než 54 procent vyslovili i obyvatelé neuznávané turecké republiky na Kypru. (zah)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia