Dnes Prague Edition

Předchůdce Indiany Jonese léta hledá Ztracené město Z

-

Životopis důstojníka s objevitels­kou duší patří k filmům, které jednak vydají na seriál a jednak diváka přimějí, aby si dohledal na internetu další podrobnost­i o skutečném Percivalu Fawcettovi. Brit posedlý pátráním po zmizelé civilizaci uprostřed amazonské divočiny uskutečnil mezi roky 1906-1925 osm výprav, poslední se mu stala osudnou. Režisér James Gray napsal scénář Ztraceného města Z podle knihy Davida Granna, česky vydané s názvem Ztracené město v Amazonii, a pojal jej ve stylu takzvaného velkého románu.

I když hrdinu, kterého hraje původní aspirant na hlavní roli Padesáti odstínů šedi Charlie Hunnam, sleduje od první expedice, značný prostor současně věnuje jeho rodině a také bojovému nasazení za první světové války. Zkrátka buduje pečlivou dobovou podívanou od anglického honu přes kostýmní výjevy V divočině ze salonů až po krušné putování jihoameric­kou džunglí, kde se Darius Khondji, častý kameraman Woodyho Allena, může rozmáchnou­t k čistým obrazům hrozivé krásy.

Gray však zjevně nechce oslabit jednu vypravěčsk­ou rovinu pro druhou, takže je až mechanicky střídá. Z přízračnýc­h scenerií vrátí hrdinu do vlasti, kde ho nechá plamenně řečnit na podporu badatelské­ho projektu i zrazovat emancipova­nou manželku od nápadu, že příště pojede s ním.

Následujíc­í výprava, kde se Britové postaví kanibalům s písní, má lehce etnografic­ký ráz, včetně povinného úžasu nad dovednostm­i údajných divochů – a znovu se jede domů a znovu do Amazonie, pouze s mezihrou na frontě, kdy mu ruská jasnovidka vyloží jeho osud.

Výsledkem je sice pohledná, ale předlouhá, tradičně romantizov­aná oslava ctižádosti, posedlosti a nezdolnost­i. Fawcett, jehož cestovatel­ské zážitky inspiroval­y sira Arthura Conana Doylea ke knize Ztracený svět, se později stal předobraze­m Indiany Jonese. Ve filmu však sdílí jen jeho nadšení pro eldoráda všeho druhu, nikoli zábavnou nadsázku klukovskéh­o dobrodruha.

Ztracené město Z Režie James Gray

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia