Dnes Prague Edition

Brusel povolí jen dvě igelitky týdně

-

Senát dnes schvaluje zákon, který zakáže plastové tašky zdarma k nákupu v obchodech. Na pokyn EU. PRAHA Už žádné zákazy žárovek nebo zahradních sekaček, slibovali šéfové států EU po brexitu na březnovém summitu v Římě. Přinejmenš­ím pro igelitové nákupní tašky to přišlo pozdě. Český Senát dnes schvaluje zákaz igelitek zdarma, který Brusel požaduje už od roku 2011.

Ekologové odhadují, že na jednoho Evropana dnes připadá 300 tašek za rok, tedy skoro jedna denně. Jinak řečeno, v Česku se spotřebuje 1 500 tun plastových tašek ročně.

Ale samozřejmě jsou to jen odhady. Unie chce docílit do konce roku 2019, aby se spotřeba smrskla maximálně na 90 tašek za rok, tedy na dvě týdně, a v roce 2025 dokonce jen na 40 za rok a osobu. To už by člověk musel s jednou taškou vydržet v průměru deset dní. Důvody jsou ryze ekologické – přírodu pak zamoří méně odpadu.

„Evropská unie dala vlastně tři možnosti. Buď úplný zákaz igelitovýc­h tašek, ale o tom jsme ani neuvažoval­i. Druhou možností bylo stanovit limit tašek na obyvatele a rok. Třetí alternativ­ou byl zákaz bezplatnéh­o předávání. To nám přišlo jako optimální,“vysvětlil Ladislav Trylč z odboru odpadů ministerst­va životního prostředí.

Zdarma budou nadále igelitové sáčky na pečivo, které budou mít v zákoně výjimku. Igelitové tašky zdarma dnes stále nabízí například řetězec Tesco pro módní značku F&F. Poskytuje je i Alza nebo vietnamské večerky.

Senátoři už zákon předběžně schválili minulý týden na schůzi výboru pro životní prostředí.

Prošel těsně. Senátoři se divili, proč se mají zabývat takovou „hloupostí“. „Je asi padesát způsobů, jak to obejít, a obchodní řetězce stejně samovolně přestávají tašky zdarma nabízet,“argumentuj­e předseda senátního výboru Zbyněk Linhart.

Více čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia