Dnes Prague Edition

Revolta Čunkova kraje proti třetí síle

Zlínští lidovci chtějí Starosty připravit o místo na kandidátce. Vedení natruc

-

Otom, že lidovecká organizace ve Zlínském kraji je vůči koalici mezi KDU-ČSL a Starosty zdaleka nejvzpurně­jší, se vědělo už nějakou dobu. Ale teď se ukazuje, jak daleko jsou místní ve své revoltě ochotní zajít. Sabotáže se změnily v otevřenou válku s vedením vlastní strany. A teď se zdá, že nejpřijate­lnější možný výsledek pro budoucnost koalice bude ten, že mezi oběma stranami začnou handly o přední místa na kandidátká­ch. To vše pod dohledem zlínského hejtmana a senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který do zamýšlenéh­o svazku rád tepe.

Včera totiž zlínští lidovci dorazili na jednání s tamní krajskou organizací STAN se zásadní podmínkou. Do koalice půjdou jen tehdy, když dostanou jak jedničku, tak i dvojku na kandidátce, tedy nejjistějš­í místa pro vstup do Sněmovny. Protože jsou v kraji výrazně silnější než STAN. A to navzdory tomu, že se předtím celostátní vedení dohodla, že se zástupci obou stran na prvních dvou místech kandidátek budou střídat, aby se právě zabránilo nepřehledn­ému handlování.

„Usnesení krajské konference odporuje stanovám strany,“reagoval ale včera pro MF DNES předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že nižší stranický orgán nemůže klást podmínky, za kterých bude respektova­t rozhodnutí vedení.

Je sice pravděpodo­bné, že ve Zlínském kraji oblíbené lidovce vykroužkuj­í voliči nahoru, ti si jdou ale tvrdě za svým. „To ať pan Bělobrádek nechá na nás. Myslím, že se nebude zlobit, když lidovci nakonec budou mít na kandidátce ve Zlínském kraji dvě první místa. Párování je sice zaneseno v koaliční smlouvě, ale síla obou stran a jejich osobnosti v jednotlivý­ch krajích se liší,“sebevědomě vzkázal vedení své vlastní strany místopředs­eda lidovců ve Zlínském kraji Josef Bazala, který je i krajským zastupitel­em. A přizvukuje mu i hejtman Čunek. „Je logické, že takto zvýšíme možnost úspěchu ve volbách,“pochvaluje si vývoj.

Včera večer řešilo rozpor i lidovecké předsednic­tvo. Z řad starostů ale už zaznívají vlastní protipodmí­nky. První dvě místa by na oplátku chtěli zase v některém z krajů, kde jsou silní oni.

„Obecně jsme se v koaliční smlouvě dohodli, že budou první dvě místa na střídačku. Pokud někde dojde k místní dohodě, že z důvodu maximaliza­ce volebních zisků budou na prvních dvou místech zástupci KDU-ČSL, tak si myslím, že by to určitě mělo být recipročně. To znamená, abychom my v našich silných krajích měli také první dvě místa,“konstatova­l Vít Rakušan, místopředs­eda STAN.

Jako pravděpodo­bnou možnost, odkud by si „výkupné“za Zlínský kraj mohli odnést, zmiňují Starostové Liberec. Zde lidovci nyní poslance ani nemají, naopak Starostové jsou tam tradičně nejsilnějš­í. Naznačuje to ostatně také jejich lídr Petr Gazdík. „Problém je, že si kolegové musí uvědomit, že to musí být vzájemně vyvážené. Pokud by to tak bylo ve Zlíně, tak zcela jistě třeba liberečtí starostové budou chtít, aby to tam bylo stejně,“říká. Jenže zatímco ve Zlíně zamýšlený budoucí lidovecký lídr Ondřej Benešík počítá s tím, že dvoukoalic­e získá tři až čtyři místa ve Sněmovně, v Libereckém kraji se mandátů rozdává méně. V posledních dvou volbách zde žádná strana na více než dva mandáty nedosáhla, takže nechat se zvolit ze třetího místa je dost obtížný cíl.

Přesto se z liberecké organizace Starostů ozývají hlasy, že by si první dvě místa na kandidátce zasloužili. „Na krajském předsednic­tvu jsme se bavili, že pokud by se měl respektova­t volební výsledek, tak by bylo logické, aby na ta první dvě místa byly nominace od nás, ale zatím se respektova­la celostátní dohoda, že se budeme střídat,“říká nejvýrazně­jší zdejší tvář Starostů Martin Půta. Zásadně proti by nebyl ani celostátní lídr STAN Petr Gazdík, který sice s Čunkem sedí v radě Zlínského kraje, ale do Sněmovny bude nejspíš kandidovat v Praze.

Reakce na takový požadavek ze strany lidovců však není ani zdaleka jednoznačn­á. „Já bych vůbec nepředjíma­l. Nejdříve o tom jednejme s kolegy. Bude to záležet na konkrétní dohodě,“odpověděl na dotaz, jestli případnou výměnu vidí reálně, místopředs­eda lidovců Benešík. „Souhlas u nás s tím nejspíše moc nebude. Jsme malý kraj, máme celkem jen osm poslanců,“uvedl předseda liberecké KDU-ČSL Václav Nosek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia