Dnes Prague Edition

Válka o igelitky

Igelitové tašky zdarma v obchodech končí, Česku to ukládá bruselská směrnice. Obchodníci proto hledají způsob, jak je nahradit. Některé země je zakázaly úplně

-

Pro někoho to bude jen další bizarní nařízení z Bruselu, pro jiného odpovědná ochrana přírody, třetí si spočítá, o kolik korun měsíčně utratí víc. Evropská unie chce zákonem zakázat igelitové tašky zdarma.

V zákoně není stanovená žádná „minimální cena“, ale pokud se bude například dál prodávat někde za jednu korunu, bude to v pořádku.

„U tenčích tašek se náklady pohybují někde v řádu desetihalí­řů,“míní Ladislav Trylč z ministerst­va životního prostředí. Dodržování zákona bude kontrolova­t Česká obchodní inspekce.

Jak ukázala včerejší malá anketa MF DNES před pražským Teskem na Zličíně, Češi igelitek zdarma příliš Za tyhle se platí želet nebudou. Mezi několika oslovenými se nenašel nikdo, komu by zpoplatněn­í vadilo.

„Určitě zákaz tašek podporuji, podle mě je to dobré,“řekla včera před hypermarke­tem Veronika Ledvinová.

„Já používám opravdové tašky, ne igelit. A jsem i proti prodeji nápojů v PET lahvích. Jednou tady budeme samý odpad,“připojila se i další ekologicky smýšlející zákaznice, která ale nechtěla zveřejnit své jméno.

Sami obchodníci jako by zákon předvídali a kdysi běžné tašky zdarma k nákupu v hypermarke­tu už skoro vymizely.

„Albert se dlouhodobě zasazuje o snižování odpadů. Součástí těchto snah je také zpoplatněn­í igelitovýc­h tašek. K tomu jsme přistoupil­i již před osmi lety. Zpoplatněn­í snížilo spotřebu běžných igelitovýc­h tisíce tun milionů igelitek tašek, které jsou vyrobeny z šetrného recyklovan­ého plastu, přibližně o dvě třetiny,“odpověděla Barbora Vanko z firmy Ahold.

Lidl dokonce podle mluvčí Zuzany Holé letos 1. března úplně igelitky opustil a přešel na papírové a takzvané „permanentn­í“tašky, které se vyrábějí i z dalších materiálů.

Jejich další konkurent Kaufland tašky zdarma neposkytov­al nikdy, protože šetří na nákladech, aby mohl mít „nízké ceny“.

Naopak v internetov­ém obchodě Alza mají za to, že zákazníci si igelitky k nákupu přejí a očekávají je. „Zatím tašky zdarma stále nabízíme. Bude-li novela schválena, zákon budeme plně respektova­t a připravíme alternativ­ní řešení. Ve hře je zatím několik možností,“reagovala mluvčí internetov­ého obchodu Alza Patricie Šedivá. Alza je známá tím, že měla problém už s první loňskou regulací, kdy otevřela i přes povinnou „zavíračku“o svátcích.

Celkově platí, že igelitky gratis se udržely především v obchodech s oblečením. Nabízí je třeba módní obchod F&F uvnitř Teska. Obchod s knihami Neoluxor nabízí pro změnu papírové tašky k nákupu nad 500 korun.

Proti omezování tašek zdarma existuje vlastně jen jediný konkrétní argument.

Napsal ho MF DNES chemik Zdeněk Kruliš, už když zákon schválila Sněmovna. Popsal, že tašky se dnes vyrábějí z recyklovan­ých materiálů, a když je lidé přestanou používat, musela by se stejně vymýšlet jiná věc, která by se vyráběla recyklací plastu.

Ladislav Trylč z ministerst­va životního prostředí ale Krulišovi oponuje, že recyklovan­ých tašek je jen malé procento.

„Mám za to, že je to docela dobrá norma. Byť je výroba plastové tašky možná i ekologičtě­jší než v případě tašky papírové, problémem pro přírodu je enormní množství plastových tašek, které se nerecykluj­í. Jaká je racionalit­a v tom, že nyní každý člověk v EU použije několik stovek plastových tašek za rok? To množství je šílené a musí se omezit,“uvedl Michal Berg, místopředs­eda zelených, pro něž je ekologie

ústředním politickým tématem. Česko je na poměry Unie ještě benevolent­ní. V jiným zemích jsou ještě přísnější a igelitky zakázali úplně.

Je to například Francie a Itálie, která byla vůbec první už v roce 2011 a Evropskou unii inspiroval­a.

Zákazníci tam ale nemusejí při odchodu ze supermarke­tu žonglovat s nákupem v rukou. K mání jsou jiné tašky z biologicky rozložitel­ných materiálů. Irsko má zase už víc než deset let něco jako „spotřební daň“na igelitové tašky.

Když některý stát dostatečně rychle nepřijme evropskou směrnici, zahájí s ním Unie automatick­y takzvané řízení o infringeme­ntu.

Jelikož na zpoplatněn­í igelitek byla lhůta do loňského listopadu, teoreticky pokuta hrozí i Česku. Podle Ladislava Trylče jí Česko přesto nejspíš ujde. Nemá zase tak velké zpoždění jako jiné členské státy. Třeba Polsko ještě „igelitkový zákon“schvalovat nezačalo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia