Dnes Prague Edition

Žádná registrace,

-

a manželství­m je mnoho rozdílů. Registrova­ným partnerům například automatick­y nevzniká společné jmění jako u manželů, nemají nárok na vdovský či vdovecký důchod. Děti nemohou očekávat sirotčí důchod od partnera biologické­ho rodiče, ten si je rovněž nesmí ani osvojit.

Manželství už lidem stejného pohlaví povoluje pětadvacet zemí světa. Vyjma Německa se to týká z velké části západní a severní Evropy, USA, Kanady či některých zemí Jižní Ameriky.

V Česku si podle loňského průzkumu agentury NMS přeje uzákonění manželství pro lidi s menšinovou orientací 86 procent gayů a leseb. S tímto krokem souhlasí i 68 procent veřejnosti.

Piráti a zelení mají manželství pro homosexuál­y ve volebním programu, sympatie lze očekávat také od hnutí ANO. Rozpolceni ve vztahu k novým právům pro sexuální menšiny zůstávají sociální demokraté. Podle poslankyně Dany Váhalové (ČSSD) veřejnost ještě k takovému kroku nedozrála a registrova­né partnerstv­í je maximum, co může veřejnost prozatím tolerovat.

„Před lety aktivisté tvrdili, že jim registrova­né partnerstv­í stačí. Myslím Tady jsme! si, že debatě o manželství by měla předcházet nějaká analýza, abychom věděli, kolik partnerstv­í bylo uzavřeno a kolik zrušeno. Pro lidi není tak jednoduché tento požadavek pochopit, stejně jako adopce. A možná je manželství právě oklika, jak dosáhnout i tohoto cíle,“míní poslankyně Váhalová. Podle ní není dobře v rozjitřené době otevírat další téma, které společnost rozděluje.

Odmítavě se ke kampani za změnu pojetí manželství staví rovněž poslankyně Jitka Chalánková z TOP 09. Podle ní na sebe chtějí aktivisté vzít úlohu, kterou „ve své přirozenos­ti nejsou schopni naplnit.“

„U nás nikdo nikoho nediskrimi­nuje. Nicméně prolomení tradičního pojetí rodinného práva by právě ze strany aktivistů mohlo přinést další požadavky, například nárokovat si právo na děti,“tvrdí Chalánková. Vzorem je pro ni Slovensko, které manželství chrání jako jedinečný svazek mezi mužem a ženou.

Aktivisté přesto věří, že se jim podaří veřejnost pro jejich záměr získat. Koalice za manželství chystá na konec jara mimo jiné sérii setkání v jedenácti městech, projekce filmů a debaty s místními politiky a odborníky.

 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ??
Foto: Radek Cihla, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia