Dnes Prague Edition

Dubnový mráz: třešně i víno jsou v nebezpečí

-

PRAHA Česko čeká neobvyklé počasí. Studený severní vzduch dnes strhne teploty až k minus třem stupňům, ve čtvrtek v noci k minus pěti, a v pátek dokonce až k minus osmi stupňům. Víkendové noci se budou držet kolem nuly. „Od víkendu začne neochotné oteplování, zbytek dubna ale bude stále studený,“říká Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Mráz by přitom mohl ovlivnit úrodu ovoce a zeleniny. V ohrožení jsou hlavně třešně, švestky a meruňky. Ze zeleniny pak brambory. Ovšem rozhodujíc­í bude to, jak dlouho v kuse bude pod nulou, jestli bude vát vítr či jak rychle se ochladí. Na druhou stranu peckoviny – višně, slivoně, třešně či meruňky – mají tolik květů, že i kdyby jich mráz osmdesát procent spálil, stejně bude úroda průměrná.

Citlivé jsou hlavně ty ovocné stromy, které právě kvetou. To jest třešně či švestky. Jabloně až na nejteplejš­í části republiky zatím květ nenasadily, naopak meruňky či broskve zpravidla již odkvetly.

Ve vyšších polohách to ale tak úplně neplatí. Ohroženy jsou tam zejména menší stromky, které čelí přízemním mrazíkům. Ty se ovocnáři pokoušejí chránit.

„Korunu opatrně balím do netkané textilie a uvazuji ke kmínku,“popisuje Jana Malá z Teplic. „To ale u větších stromů nejde. Budu doufat, že nepomrznou jako loni,“dodává. Obdobně by se měly chránit Brambory

Na mráz jeden z nejchoulos­tivějších druhů zeleniny. Růst se zpomalí a oddálí sklizeň – například o dva týdny. Lze je přikrýt textílií.

Vinná réva

Stačí mráz slabě pod nulou, aby spálil pupeny.

Třešeň, švestka

Pokud by mráz trval déle, je ohrožena úroda, protože tyto stromy právě naplno kvetou. Meruňka

Zpravidla již odkvetlé, nicméně jde o jeden z nejcitlivě­jších ovocných stromů.

Jabloň

Jabloně v tuzemsku (až na jižní Moravu) ještě nekvetou. Měly by mrazy přečkat bez větších škod.

Pozn.: Jde o orientační hodnoty, protože ve hře je několik faktorů. Například délka mrazu a jeho intenzita, kondice rostlin a stromů nebo vlhkost vzduchu a vítr, které v tomto případě hrají pozitivní roli.

Pramen: OUČR, ZUČM

Ořešák

Hodně záleží na odrůdě. Raší pozdě, zpravidla až po jarních mrazech, navíc je to velký strom, tudíž mu neškodí přízemní mrazíky. „zrychlené“odrůdy jahod. Teplota ve sklenících a pařnících vyhřátých z posledních dní již neklesne pod nulu, ani když venku udeří mráz. Přesto choulostiv­ému salátu hrozí zkáza nebo aspoň zastavení růstu. Někteří zelináři dávají do skleníků svíčky. Postaví je do keramickýc­h květníků, aby se plamenem zahřály a fungovaly jako radiátor. Dokážou zvednout teplotu až o tři stupně.

Škody hrozí i na vinohradec­h. Podle ředitele vinařství Liběchov Tomáše Loukoty réva zatím nekvete, takže promrznutí květů nehrozí, jenže jiná hrozba je ještě větší.

„Mráz může spálit pupeny,“říká. „V roce 2012 to bylo podobné. V dubnu přišel mráz a ani nebyl moc silný. Stačilo, aby se teploty pohybovaly kolem nuly, a pupeny byly pryč. Přišli jsme o osmdesát procent úrody,“líčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia