Dnes Prague Edition

Kontroly rychlosti pokračují

-

PRAHA Velikonoce­mi mimořádné kontroly na silnicích neskončily. Policie bude dnes v prvním ročníku akce Speed marathon měřit rychlost na více než tisíci místech, která vybrala z tipů veřejnosti. O svátcích policisté zkontrolov­ali 52 tisíc řidičů, 154 z nich nadýchalo alkohol.

„Na základě naší výzvy označili občané více než sedmdesáti sedmi tisíci hlasy celkem 10 796 míst nacházejíc­ích se po celé České republice, která považují za riziková a problemati­cká,“uvedla mluvčí policejníh­o prezidia Eva Kropáčová. Policie z nich vybrala přes tisícovku, kde bude dnes kontrovat rychlost od časných ranních hodin. Nejčastěji označovano­u lokalitou podle Kropáčové byla silnice mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou. Policisté tipy od lidí vyhodnocov­ali na základě četnosti hlasů, množství dopravních nehod nebo hustoty provozu.

Policisté akcí navazují na bezpečnost­ní kontroly, které se konaly od 12. do 17. dubna na celém území republiky. Z 52 tisíc řidičů se více než devět tisíc dopustilo dopravního přestupku. Akce se zúčastnilo více než tři tisíce policistů, což je zhruba trojnásobe­k oproti běžnému víkendu.

„Policisté za přestupky uložili 8 341 blokových pokut v celkové hodnotě bezmála tři a půl milionu korun. Při kontrolách odhalili 154 řidičů pod vlivem alkoholu a 67 řidičů pod vlivem návykových látek,“dodala Kropáčová.

Přes velikonočn­í svátky policisté řešili bezmála 800 nehod, při nichž zemřelo šest lidí. Přes dvacet lidí bylo zraněno vážně, více než dvě stě lehce. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia