Dnes Prague Edition

Co teď dál s našimi Turky, ptají se Němci

-

Němečtí Turci jsou proti demokracii a jejich integrace selhala, zní v Německu. BERLÍN V centrech německých měst vlály z neděle na pondělí turecké vlajky. To už se vědělo, že hlasování o ústavních změnách v Turecku dopadlo ve prospěch prezidenta Recepa Erdogana. Němečtí Turci, kteří mu na německých konzulátec­h hodili své „ano“, výsledek oslavovali.

Zatímco v Turecku pro kontroverz­ní reformu ústavy hlasovalo 51,3 procenta voličů, v Německu ji podpořilo 63,1 procenta Turků.

Kdo ale po nedělním hlasování neslaví, je německá veřejnost a politici. „Nemůžete žít v Německu demokracii a v Turecku hlasovat pro diktaturu,“vzkázal německým Turkům předseda opozičních Zelených Cem Özdemir, sám syn tureckých gastarbeit­erů. „Kdo chce v Německu dlouhodobě šťastně žít, musí plně přijmout pravidla naší ústavy.“

Není podle něj možné, aby si Turci v Německu užívali výsad a výhod demokracie a zároveň proti ní hlasovali v případě jiného státu a podpořili tak trest smrti, sňatky s dětmi a utlačování menšin.

Podle odborníka CSU na vnitřní bezpečnost Stephana Mayera se tak projevila nedostateč­ná integrace Turků, kteří v Německu už několik desítek let žijí. „Považuji za důležité, abychom po dalších parlamentn­ích volbách znovu zpřísnili pravidla pro získávání dvojího občanství,“řekl deníku Die Welt.

Právě omezení dvojího občanství je ale zatím jediným konkrétním opatřením, o němž vládní politici v souvislost­i s neloajalit­ou v Německu žijících Turků začínají mluvit.

Největší podporu získal Erdogan v průmyslové­m městě Essen v Severním Porýní-Vestfálsku (76 procent), dále pak v Düsseldorf­u (70 procent) a Stuttgartu (66 procent). Naproti tomu v Berlíně jen lehce přes padesát procent, i tady ale Turci Erdogana podpořili. Pro přijetí ústavních změn v Německu hlasovalo 412 149 Turků, proti jich bylo 241 353. Volit přišla necelá polovina oprávněnýc­h voličů.

Německá kancléřka Angela Merkelová a nový ministr zahraničí Sigmar Gabriel sice vydali obecné prohlášení, aby turecká vláda „usilovala o dialog se všemi politickým­i silami ve společnost­i,“bližšího komentáře ohledně selhávajíc­í integrace Turků v Německu a možných dalších politickýc­h kroků se ale zatím zdrželi. Na rozdíl od prodemokra­tických Turků v Turecku. „Musím se smát těm Turkům v Německu, kteří volili ‚ano‘. Jsou to velcí patrioti, ale na dálku,“řekl Can Tunbil z rozhlasové stanice Akcin, která působí v evropské části Istanbulu a jejíž všichni zaměstnanc­i hlasovali proti ústavní reformě. „Jestli si myslí, že Turecko potřebuje změnu, měli by se vrátit.“ Loajalita... Fakta Jak volili Turci v Evropě

pro / proti Česko 12,5 % Zdroj: YeniSafak.com 87,5 %

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia