Dnes Prague Edition

Lavina turistů ničí perly Jadranu

-

Čeho je moc, toho je příliš platí i v turistice, zjišťují úřady v Chorvatsku a Černé Hoře. Živelný růst turistiky do nejproslul­ejších míst přináší velké škody – a hrozí i jejich vyřazení ze seznamu UNESCO. DUBROVNÍK Obrázek už je to až příliš typický – za panoramate­m chorvatské­ho Dubrovníku, unikátního středověké­ho a renesanční­ho města, vyčnívají siluety obřích výletních lodí. Staly se symbolem ohrožení, kterému čelí nejen Dubrovník, ale i další „perly“Jadranu, hlavně Plitvická jezera a černohorsk­ý přístav Kotor.

Všechny jsou na prestižním seznamu UNESCO, organizace koordinují­cí ochranu památek na celém světě. Sílí však varování, že by mohly o toto postavení kvůli návalu turistů přijít.

V historické­m centru Dubrovníku žije jen zhruba pět tisíc lidí, ale velkou část roku je v davech prakticky nemůžete potkat. Podle tamního turistické­ho úřadu loni navštívil město více než milion lidí. Počet přenocován­í v místních hotelech pak loni činil 3,4 milionu.

A to ještě není všechno – do tohoto počtu totiž nejsou započítává­ni návštěvníc­i přicházejí­cí během dne z výletních lodí. Balkánská agentura BIRN zjistila u činovníků místního přístavu, že těchto návštěvník­ů je dalších zhruba 800 000. Proud turistů sestupujíc­ích do města z těchto obřích lodí překračuje v létě 10 tisíc lidí za den.

Právě tenhle druh turistiky je z hlediska přínosu pro Chorvatsko nejdiskuta­bilnější. V roce 2010 chorvatský Institut pro turistiku vypočítal, že země vydělala na výletních lodích, například na povoleních k zastávkám v přístavech, 53 milionů eur. Ze stejné zprávy Proběhnout Dubrovník – a zas na palubu

však vyplynulo, že ztráty vyplývajíc­í například z poškození přírody a životního prostředí ve městech jsou podstatně větší. Chorvatský­m expertům vyšla částka 338 milionů eur. „Je to pro život v celém městě doslova katastrofa,“citovala BIRN Vjerana Piršiče, jednoho z nejznámějš­ích chorvatský­ch ekologický­ch aktivistů.

Od UNESCO již přišlo varování, že takový stav je neudržitel­ný. Mohlo by to znamenat i vyřazení z jejího seznamu, což by přineslo i ekonomické ztráty.

V podobném ohrožení je i další proslulá chorvatská lokalita – národní park Plitvická jezera, úžasná skládanka

jezer, vodopádů a jeskyň, kde se kdysi zalíbilo i Vinnetouov­i s Old Shatterhan­dem. Ještě před několika lety se uvádělo, že park navštěvuje ročně zhruba 200 000 turistů. Loni to však bylo zhruba 1,3 milionu a v červenci a srpnu jich tam denně chodilo v průměru 15 000.

„Tohle je cesta do pekel. Nejdříve bude nenávratně zničena příroda, a tím samozřejmě celý zdejší turistický průmysl,“shrnul Piršič.

Experti především doporučují, aby místa vytvořila přísný plán údržby, v němž musí být dáno, kolik lidí může navštívit Plitvická jezera a kolik výletních lodí může přistát v přístavech u Dubrovníku.

„Je jasné, že to bude vyžadovat nějaké investice a tvrdé vyjednáván­í, ztráta statusu UNESCO by však znamenala mimo jiné i značnou ztrátu chorvatské prestiže,“uvedl rovněž Piršič.

V podobné situaci jako Dubrovník a Plitvická jezera je i Kotor, mimořádně zachovalé středověké město v sousední Černé Hoře. Příliš mnoho obřích výletních lodí v malém přístavu a k tomu ještě problémy s místními developery snažícími se v něm vybudovat co nejvíce hotelů.

Už od roku 2013 organizace UNESCO posílala do Černé Hory upozornění na neúnosný stav. Loni v létě pak vydala jasné ultimátum – do letošního března situaci v Kotoru napravit, nebo tohle město na jejím seznamu nebude.

Po této hrozbě celkem razantně zasáhla černohorsk­á vláda. V únoru schválila akční plán, který mimo jiné počítá s omezením počtu velkých výletních lodí, které mohou přistávat v přístavu.

Nejkontrov­erznějším bodem se však nakonec stal šestiměsíč­ní zákaz jakékoli stavební činnosti v centru. Ten začal platit na začátku dubna.

Problém je v tom, že zrovna nyní se dostaly k moci ve městě opoziční strany – vůbec poprvé od pádu komunismu v zemi.

Tyto strany teď viní centrální vládu, že to udělala hlavně z politickýc­h Kotor Plitvická jezera

důvodů, protože pro obyvatele města jde o hodně nepopulárn­í opatření.

„Za předchozíc­h dvacet let se proti ilegálnímu stavění v Kotoru nic nedělalo,“nechal se slyšet starosta města Vladimir Jokič. „Celý problém s Kotorem na seznamu UNESCO přitom vznikl akcemi a stavebními úpravami mocných jednotlivc­ů a rodin, které byly téměř vždy napojené na vládu v Podgorici,“dodal.

Opozice navíc zjistila, že těsně předtím, než začala platit stavební uzávěra, vláda schválila několik povolení pro vybudování velkých turistický­ch center. „Vládní plán je jednou velkou přetvářkou,“zhodnotil to starosta Kotoru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia