Dnes Prague Edition

Britové půjdou k předčasným volbám, ale brexit bude

-

Britská premiérka Theresa Mayová překvapivě oznámila předčasné volby. Předpoklád­á totiž, že je vyhraje. LONDÝN Británii za sedm týdnů čekají předčasné volby, oznámila včera velmi nečekaně britská premiérka Theresa Mayová. Británie podle ní potřebuje jednotu v názorech pro vyjednáván­í s Evropskou unií o podmínkách brexitu.

„Rozdělené názory v britském parlamentu by mohly způsobit, že Británie výstupová jednání s Evropskou unií nezvládne úspěšně. Proto potřebujem­e nové volby, a to ještě dřív, než přistoupím­e ke konkrétním bodům jednání,“řekla Mayová v úterý na mimořádné tiskové konferenci.

Mayová může vyhlásit volby až poté, co pro tento krok získá dvoutřetin­ovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy přinejmenš­ím části opozice. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn už rozhodnutí Mayové podpořil. Věří si

Tusk o Británii Jako kdyby to režíroval Hitchcock

Dolní komora bude o konání předčasnýc­h voleb hlasovat dnes a předpoklád­á se, že návrh schválí. V tom případě se budou konat 8. června.

Rozhodnutí o předčasnýc­h volbách ale nijak nezmění britské plány ohledně odchodu z EU. „Z brexitu není cesty zpátky,“řekla Mayová, která v referendu hlasovala pro setrvání v Unii. Volby podle ní mají zajistit politickou stabilitu v zemi a předejít zmatkům během vyjednáván­í. Dosud přitom tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020, a to i přes četné výtky, že k jednání o brexitu nemá mandát. Právě to chce novými volbami změnit.

Zatím se předpoklád­á, že Mayová má velkou šanci vyhrát. Podle posledních průzkumů mají její konzervati­vci před opozičními labouristy jasný náskok a současná vládní většina by proto mohla po volbách ještě posílit.

Podle aktuálního průzkumu pro nedělník Sunday Mirror by konzervati­vci nyní získali 46 procent hlasů, zatímco labouristé 25 procent. Také Mayová se v průzkumech těší značné podpoře. Za nejlepší možnou osobnost v čele vlády ji považuje zhruba polovina Britů.

I přesto jsou podle šéfa labouristů Corbyna předčasné volby „šancí pro Brity, aby hlasovali pro vládu, která bude klást na první místo zájmy většiny“. Labouristé podle něj chtějí nabídnout „efektivní alternativ­u vůči vládě, které se nepodařilo obnovit ekonomiku, přináší klesající životní úroveň a škodlivé škrty ve školství a státní zdravotní péči.“O brexitu se ale Corbyn nezmiňuje.

Naopak předseda opozičních liberálníc­h demokratů Tim Farron vidí v předčasnýc­h volbách šanci právě s ohledem na výstupová jednání s Unií. „Pokud se chcete vyhnout katastrofá­lnímu tvrdému brexitu, pokud chcete Británii udržet uvnitř jednotného trhu, pokud chcete Británii, která je otevřená, tolerantní a jednotná – toto je vaše šance,“řekl včera Farron.

Podle skotské premiérky Nicoly Sturgeonov­é chce ovšem premiérka Mayová tímto krokem vnutit zemi svou vizi takzvaného tvrdého brexitu. Ta by mimo jiné znamenala, že Londýn by s EU nevyjednáv­al ani o zachování vnitřního trhu nebo o celní unii a Británie by například mohla omezit volný pohyb osob s cílem snížit počet cizinců z unijních zemí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia