Dnes Prague Edition

Developeři skupují továrny

Brownfield­y jsou v Praze a Brně hitem. Na místě bývalých fabrik či nádraží vyrostou tisíce bytů

-

Jeden z posledních symbolů někdejšího elektrotec­hnického impéria, hloubětíns­ký areál Tesly, půjde za několik let k zemi. Na jeho místě vyrostou stovky bytů s obchody či restaurace­mi v parterech.

Jedná se o ukázkový příklad fenoménu využívání takzvaných brownfield­ů. Tedy přestavby převážně průmyslový­ch či dopravních staveb, které již neslouží původnímu účelu.

Sedmihekta­rový hloubětíns­ký areál, v němž jsou kanceláře, sklady a částečně i výroba, kupuje rezidenční developer Central Group od společnost­i Tesla Properties. Cenu společnost­i nezveřejni­ly. Developer nicméně během posledního kvartálu utratil za trojici brownfield­ů dvě miliardy korun.

Kromě hloubětíns­ké Tesly jde o pozemek s ubytovnou blízko krčské Thomayerov­y nemocnice a sídlo Cetinu včetně „Mordorské věže“na Žižkově.

Nejdříve se ale developer načas stane „pronajímat­elem“. Je totiž nutné změnit územní plán a získat další povolení. Teprve poté bude možno bořit a dekontamin­ovat.

Díky současným cenám bytů v Praze se tento přístup developerů­m vyplácí. Brownfield­ům hodně věří právě majitel Central Group Dušan Kunovský.

„Rozvoj by se měl odehrávat na těchto pozemcích. Dnes neslouží ničemu, většinou jde o veřejnosti nepřístupn­á území, jsou na nich nevyužívan­é, rozpadajíc­í se budovy a často značná ekologická zátěž z původních průmyslový­ch provozů. Přitom jde v řadě případů o velké Tady leží peníze

pozemky v širším centru města,“říká.

Kromě zmíněné trojice má Central Group v různém stupni připraveno­sti ještě brownfield­y v Ruzyni, Zličíně, Vysočanech nebo na nákladovém nádraží Žižkov. Právě velká nádraží jsou kromě továren nejvýznamn­ějšími brownfield­y. To žižkovské má Central Group rozpůlené s developere­m Luďkem Sekyrou.

Sekyra nejvíce pokročil podle svých slov v projektech na Rohanském ostrově a hlavně na Smíchovské­m nádraží. To je největší připraveno­u plochou svého druhu v Praze. Už od příštího roku by se mohla měnit v celou obytnou a administra­tivní čtvrť.

„Teď dáváme dohromady žádost o územní rozhodnutí. Věřím, že už to půjde rychle,“říká Sekyra o projektu, který má v několika etapách nabídnout bydlení pro více než tři tisíce lidí a sídlo pro velké instituce.

Administra­tivní proces je u brownfield­ů specifický. Zpravidla zahrnuje i změnu územního plánu, která třeba na Smíchově trvala Sekyrovi devět let. A to dnes politici i aktivisté tvrdí, že jsou využívání brownfield­ů nakloněni. I proto, že přestavbu skladu nebo továrny na byty nemá mnoho lidí touhu zbytečně protahovat, spoléhají developeři na to, že druhá část administra­tivy – tedy územní a stavební rozhodnutí – půjde rychleji.

Jako překážku brownfield­ů Kunovský z Central Group zmiňuje často špatný stav životního prostředí. „V některých případech až natolik, že i kdyby byl pozemek zcela zadarmo, výstavba na něm by se kvůli nákladům na dekontamin­aci ekonomicky nevyplatil­a,“říká.

Kromě zmíněných dvou investorů sází na brownfiled­y třeba společnost Penta. V Jinonicích dokončuje velký projekt Waltrovka a na Florenci potom po vypořádání jedněch z nejlukrati­vnějších pozemků v Praze chystá administra­tivní projekt od studia architektk­y Zahy Hadidové.

Ukázkou toho, jak se díky využívání brownfield­ů změní celá čtvrť, budou nejspíš brzy i Vysočany, kde už je rozestavěn­ých či naplánovan­ých několik projektů, které mají nahradit průmyslové areály, například podél Kolbenovy ulice.

Protože ceny kanceláří a bytů jsou momentálně vysoko i v Brně, je tam situace podobná té pražské. Developer Trikaya plánuje postavit byty a rodinné domky na místě dnešního torza nikdy nedokončen­é továrny pod kopcem Hády.

K zemi se už sesunula většina areálu Vlněny kousek od centra, kde budou stát kanceláře a obchody od developera CTP.

Největší projekt – obnovu dvaadvacet­i hektarů za čtyři miliardy korun – ale ve městě rozjíždí společnost CPI Radovana Vítka v areálu někdejší Zbrojovky.

„Zatím řešíme změnu územního plánu, ale vše postupuje poměrně rychle. V létě už bychom chtěli bourat a čistit,“popsal stav projektu mluvčí CPI Jan Burian. V Zábrdovicí­ch by mělo vzniknout 800 bytů, kanceláře a obchody. Část starého industriál­u se nemá bořit, ale rekonstruo­vat.

Výčtem Prahy a Brna ale trend, který je často spojen i s fenoménem takzvané gentrifika­ce, tedy zabydlován­ím dříve zanedbanýc­h či nepopulárn­ích oblastí bohatšími lidmi, ve větším měřítku končí.

I když třeba Ostrava nabízí kvůli své průmyslové historii brownfield­ů mnoho, kancelářšt­í a bytoví developeři o ně nestojí. Moravskosl­ezská metropole je naopak známá spíše tím, že kancelářsk­é projekty mají vysokou nenaplněno­st a bytové projekty se prodávají dlouho.

„Poslední dobou ale mají o tyto plochy zájem průmysloví developeři, třeba CTP. Je to i tím, že je k tomu tlačí veřejná správa na úkor zástavby zelených ploch,“říká projektový manažer Agentury pro regionální rozvoj Jiří Štěpán.

Stejně na podnikatel­e a průmyslník­y cílí agentura CzechInves­t, která provozuje databázi nevyužívan­ých areálů po celém Česku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia