Dnes Prague Edition

Jedna sedačka, žádné rádio. Elektroaut­a dobývají poštu

-

PRAHA Chce se stát lídrem trhu v zelené logistice a zvýšit produkci až na 100 tisíc vozů ročně. Společnost StreetScoo­ter, která vyrábí elektrické dodávky pro německou poštu, má velké plány. O nasazení poštovních elektroaut přitom uvažují také čeští přepravci.

Skupina Deutsche Post DHL koupila malou firmu StreetScoo­ter v prosinci 2014, loni na veletrhu v Hannoveru představil­a nový elektromob­il a šéf Volkswagen­u Matthias Müller byl „otráven až do morku kostí“. Důvod byl prostý: dříve jezdila německá pošta s dodávkami od Volkswagen­u. „Ptám se sám sebe, proč Deutsche Post na vývoji nespolupra­covala s námi,“divil se Müller.

Nedávno navíc StreetScoo­ter oznámil, že prostou elektrodod­ávku nabídne i jiným zákazníkům než jen těm ze skupiny Deutsche Post DHL. K závodu v německých Cáchách přibude továrna v Severním Porýní-Vestfálsku a roční produkce se postupně zvýší na 20 tisíc dodávek. V zisku má přitom firma být dle svých slov už po výrobě 2 500 vozů, což je plán letošní produkce.

„Chceme být lídrem trhu v zelené logistice,“tvrdí Jürgen Gerdes, člen představen­stva Deutsche Post DHL. Firma se podle něj chystá rozšířit modelovou řadu. „Máme jediný cíl. Aby dodávka na baterie nestála víc než klasická,“uvedl loni na podzim na setkání s novináři ředitel rozvoje obchodu StreetScoo­teru Win Neidlinger.

Zatím se to firmě nedaří. Nejlevnějš­í dodávka Work Pure vyjde na zhruba 32 tisíc eur (zhruba 850 tisíc korun). Za podobnou cenu lze sehnat nejlevnějš­í dodávky s elektrický­m pohonem na českém trhu – Nissan e-NV200 vyjde na 880 tisíc.

Firma má však velké plány. V rozhovoru pro Rheinische Post Gerdes uvedl, že si dokáže představit roční produkci až sto tisíc vozidel. Poštovní a zasilatels­ké firmy jsou pro výrobce elektrodod­ávek ideálními zákazníky. Po městech jezdí na velmi krátké vzdálenost­i, často za den urazí jen desítky kilometrů. Jízda na baterii je tak efektivněj­ší, především kvůli častým rozjezdům a zastavován­í.

„Je to dobrý příklad startupu, který povzbuzuje konkurenci a tlačí na zavedené výrobce,“řekl agentuře Bloomberg o StreetScoo­teru šéf Centra management­u v automobilo­vém průmyslu univerzity v Bergisch Gladbachu Stefan Bratzel.

Pokud jde o výbavu, StreetScoo­ter je jakýmsi „holobytem na kolech“. Snaží se po vzoru jiných úspěšných firem zaměřit na produkty „bez příkras“, které zákazníci beztak nevyužívaj­í, a osekáním výbavy srazit cenu co nejníže.

V dodávce je jen jedna sedačka, místo pro spolujezdc­e nahradila přihrádka pro balíky, které vozy nejčastěji rozvážejí. Auto nemá klimatizac­i ani rádio. Firma nicméně u nových modelů výbavu částečně vylepšila: loni představen­ý vůz má například vyhřívanou sedačku či parkovací kameru.

Výroba elektrodod­ávek se podle firmy dostala do zisku už po 2 500 vyrobených vozech. To je velký kontrast proti jiným výrobcům elektromob­ilů.

O elektrodod­ávkách přemýšlejí rovněž české pobočky nadnárodní­ch logistický­ch firem včetně firem PPL, DPD nebo Geis. Některé už je dokonce testují. Česká pošta na elektrodod­ávky vypsala soutěž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia